Královéhradecký kraj řeší, co udělat s budovou bývalé střední skoly ve Stěžerách

16. srpen 2016

Využití krajskými organizacemi, komerční pronájem, nebo dokonce prodej.... se všemi těmito variantami pracuje Královéhradecký kraj, který zatím neúspěšně hledá využití pro budovu ve Stěžerách. Z té se letos odstěhovala Střední odborná škola veřejnosprávní a sociální. Objekt je přitom ve výborném stavu a nechybí v něm třeba kompletně vybavená kuchyň.

Jediným vážným zájemcem o nevyužitý areál ve Stěžerách byla Střední a vyšší odborná škola aplikované kybernetiky z Hradce Králové. Jenže ta ze svého plánu přestěhovat se z centra města na poslední chvíli vycouvala.

Čtěte také

To potvrzuje krajský radní zodpovědný za investice Josef Dvořák z ČSSD: „Kybernetická škola uvedla jako důvod některé stavební věci, které by se tam měly provést. Což si myslím, ze strany Královéhradeckého kraje není problém, ale pan ředitel popisoval spíš asi problém toho, že nebyla vůlě žáků ani rodičů. A hrozilo zde možná i snížení počtu návštěvníků školy."

K bývalé škole patří i rozsáhlý pozemek. O ten se v současné době zajímá krajský odbor sociálních věcí. Ten by ve Stěžerách, které jsou nedaleko Hradce Králové, mohl v budoucnu vybudovat bydlení pro zdravotně postižené.

Žena, otazník, osoba, kvíz (ilustrační foto)

„Naše vize je, že by třeba do budoucna na tomto pozemku mohly vzniknout dva až tři domky, kde by bydleli lidé s postižením. A mohli by tam žít kvalitně svůj život," říká vedoucí odboru sociálních věcí Jiří Vitvar.

Pokud kraj pro objekt bývalé školy nenajde využití ani formou komerčního pronájmu, je ve hře také prodej nemovitosti.

„Podívíme se na interiér a podíváme se na tu budovu jako celek. A v rámci toho záměru to budeme nabízet. Škola je vybavena třeba kuchyňským zařízením. Pokusíme se jej třeba jako jednotlivost prodat a potom budovu jako druhou, stavební část," vysvětluje další možné kroky hejtmanství radní Josef Dvořák.

Spustit audio