Královéhradecký kraj předá předsednictví CETC Polákům

23. září 2010

Předsednictví řídícího výboru Central European Transport Corridor (CETC), který prosazuje vytvoření moderního dopravního koridoru propojujícího Skandinávii s pobřežím Středozemního moře, předá v pátek 29. června Královéhradecký kraj Dolnoslezskému vojvodství. Výbor CETC sdružuje několik regionů Evropy. Jednání výboru Středoevropského dopravního koridoru začne ve čtvrtek 28. června ve Dvoře Králové nad Labem, kam se sjedou členové výboru ze Švédska, Polska, Slovenska, Maďarska a Chorvatska.

"Ve Dvoře Králové předám naše dosavadní předsednictví svému polskému kolegovi," řekl náměstek královéhradeckého hejtmana Petr Kuřík.
Výbor CETC vznikl v roce 2004 podepsáním partnerské smlouvy mezi regiony Skane (Švédsko), Dolnoslezským, Lubuským a Západopomořanským vojvodstvím (Polsko), Bratislavským a Královéhradeckým krajem. Myšlenka této mezinárodní iniciativy, která však vznikla již v roce 2001, spočívá v propojení severu a jihu Evropy dopravním koridorem využívajícím železniční, silniční a vodní dopravy. To by mělo podpořit ekonomický a regionální rozvoj regionů, kterými tento koridor prochází.
Hlavní aktivitou Královéhradeckého kraje, který je zatím jediným českým zástupcem v této iniciativě, je především podpora a urychlení stavby dálnice D11 a její napojení na polskou dálniční síť.

Spustit audio