Královéhradecký kraj plánuje příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Jaký bude?

5. prosinec 2022 06:34

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje bude dnes mimo jiné jednat i o krajském rozpočtu na rok 2023. Na co všechno budou peníze a kolik by jich mělo být, o tom se definitivně rozhodlo odpoledne, když zastupitelé návrh rozpočtu schválili. 

Návrh rozpočtu teď probereme s reportérem Tomášem Lörinczem. S jakou částkou bude tedy kraj v roce 2023 hospodařit?

Čtěte také

Příjmy kraje budou podle návrhu rozpočtu rekordní - zhruba 5 miliard a 800 miliónů korun, taková suma zatím historicky nikdy nebyla. Na druhou stranu výrazně rostou i výdaje, takže i ty se vyšplhají vysoko. Návrh počítá s částkou téměř 6 miliard korun.

Krajský rozpočet na příští rok by měl být ale přesto vyrovnaný, protože rozdíl chce kraj pokrýt z přebytku rozpočtu letošního. Pokud jde o absolutní čísla, tak ve srovnání s letošním rokem mají být příjmy vyšší o 615 a výdaje o 432 miliónů korun.

Za co bude hejtmanství v příštím roce utrácet nejvíc?

Čtěte také

Podstatnou část výdajů mají tvořit investice do nemocnic, silnic a na provoz veřejné dopravy nebo na sociální péči. Pokud bychom měli být konkrétní, tak v případě nemocnic to budou stavební investice v Jičíně, Trutnově a Rychnově nad Kněžnou.

Se stavebními investicemi se počítá i v případě několika domovů pro seniory - tam je kraj připraven využít i úvěr, pokud by vyčleněná částka nestačila.

Hejtmanství chce i nadále pokračovat v opravách silnic a silničních staveb, tedy třeba mostů. Kdybychom měli mluvit v číslech, tak téměř třetina výdajů v příštím roce půjde na dopravu, tam se počítá s částkou jedné miliardy a 700 miliónů korun, většina z toho je na provoz veřejné dopravy.

Čtěte také

Na provoz nemocnic půjde tři čtvrtě miliardy korun. Na dotacích na kulturu, sport nebo třeba obnovu venkova má hejtmanství připraveno skoro 100 miliónů korun.

Jak je rozpočet kraje připraven na případný další významný nárůst cen za energie?

Měl by být, podle hejtmana Martina Červíčka z ODS počítá kraj s poměrně rozsáhlou rezervou, která by měla případné další zdražení pokrýt.

Vedení kraje si podle hejtmana uvědomuje, že by další zdražování energií mohlo mít výrazný dopad na školy, nemocnice, sociální služby i další krajská zařízení, pokud by na to kraj připraven nebyl. Proto je připraven v případě potřeby rostoucí náklady pokrýt.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související