Královéhradecký kraj chce v příštím roce hospodařit se schodkem 400 milionů korun

20. listopad 2019 06:58

Rada kraje schválila návrh rozpočtu pro rok 2020, podle kterého by Královéhradecký kraj měl hospodařit se schodkem 400 milionů korun. Rozpočet počítá s čerpáním úvěru ve výši 400 milionů korun na dostavbu náchodské nemocnice. Příjmy kraje budou 5 miliard a výdaje 5,4 miliardy korun.

„V roce 2020 bude Královéhradecký kraj hospodařit v červených číslech. Plánujeme čerpat úvěr ve výši 400 milionů korun na modernizaci a dostavbu náchodské nemocnice. V příštím roce chceme co nejvíce investovat do svého majetku - škol, nemocnic, domovů pro seniory, ale také silnic,“ informoval radní Rudolf Cogan, nestraník za STAN, odpovědný za oblast financí.

O návrhu rozpočtu budou 9. prosince jednat krajští zastupitelé

Příjmy kraje budou v příštím roce činit 5 miliard korun. Zvýší se o více než půl miliardy korun, a to především kvůli meziročnímu navýšení daňových příjmů o 12,2 procent.

Čtěte také

Navýšení kraj meziročně plánuje také ve svých výdajích. Ty v příštím roce obsáhnou 5,4 miliardy korun. Z toho částka - 1,4 miliardy korun - směřuje do oblasti dopravy. Oblast školství počítá s výdaji 401 milionů korun, zdravotnictví s 644 miliony korun a oblast sociálních věcí s 251 miliony korun. Na investice a evropské projekty kraj uvolní 512 milionů korun. S 672 miliony korun bude kraj v příštím roce hospodařit ve fondu rozvoje a reprodukce určeného pro obnovu krajského majetku.

„Největší krajskou investicí v příštím roce bude modernizace Oblastní nemocnice Náchod, což je projekt v hodnotě přes 1,6 miliardy korun. Kromě toho ale investujeme také do jičínské, trutnovské a rychnovské nemocnice. Více jak půl miliardy kraj uvolní na opravy a rekonstrukce silnic II. a III. tříd a 185 milionů korun rozdělí v dotačních programech - například na rozvoj venkova či na sportovní a jiné aktivity. S výdaji minimálně 36 milionů korun počítáme i v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny,“ doplnil hejtman Jiří Štěpán z ČSSD.

Příjmy Královéhradeckého kraje v roce 2020

Královéhradecký kraj letos v dubnu splatil poslední část úvěru ve výši 148 milionů korun, který čerpal na investiční akce. Za posledních deset let se mu tak podařilo splatit půjčky ve výši půl druhé miliardy korun. Díky tomu se stal jedním z nejlépe hospodařících krajů České republiky.

Výdaje celkem v roce 2020 včetně splátek úvěrů
autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související