Královéhradecký kraj chce letos za opravy silnic utratit víc než 900 milionů korun

2. březen 2017

Hejtmanství dostane na rekonstrukce zanedbaných komunikací II. a III. tříd peníze od státu, část zaplatí z vlastního rozpočtu, ale největší část investic chce získat z evropských dotací. Víc peněz má jít na silnice i v dalších letech tak, aby se postupně začal zlepšovat jejich stav.

9 miliard korun - takový je podle hejtmanství vnitřní dluh na zanedbaných krajských silnicích.

„My jako vedení kraje jsme se domluvili, že budeme dávat daleko víc peněz do oprav silnic. A jen v letošním roce to je 900 milionů," náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček z ODS říká, že obdobnou částku dá kraj do oprav silnic i v následujících letech.

Čtěte také

Zvýšené investice do silnic vítá krajský opoziční zastupitel Petr Sadovský z hnutí ANO - podle něj by se ale mohl s opravami víc pomáhat stát: „Silnice v našem kraji jsou opravdu ve strašném stavu. Pokud chce stát víc investovat do budoucna, tak my to vítáme."

V Lišově začala oprava další části hlavní silnice

Stát letos přispěje krajům na opravy silnic 3 miliardy korun - 200 milionů z to využije hradecký kraj

Hejtmanství chce podle Martina Červíčka maximálně využít evropské dotace: „Je to o stavební připravenosti. Pro zajímavost, my už teď připravujeme balíček silnic, které bychom chtěli financovat v roce 2018. V objemu někde kolem 650 milionů."

A právě evropské peníze mají letos z části zaplatit například opravu silnice druhé třídy mezi obcemi Voděrady a Lično na Rychnovsku.

„Za 48 milionů korun bez DPH se opraví šestikilometrový úsek silnice. Stavba by mohla být v případě udělení dotace zahájena koncem dubna a dokončena v létě 2018," říká za hejtmanství Martina Götzová s tím, že u dalších staveb se čeká na rozhodnutí o dotacích.

Spustit audio