Královéhradecký kraj chce čerpat peníze z EU s Poláky a okolními kraji

13. únor 2013

Na radnici v polské Jelení Hoře dnes slavnostně podepíše hejtman Lubomír Franc dohodu o spolupráci mezi Královéhradeckým krajem a kraji Libereckým, Pardubickým, Olomouckým, Dolnoslezským vojvodstvím a zástupci českých i polských částí Euroregionu Glacensis a Nisa.

Posláním dohody je zajistit co nejužší spolupráci všech subjektů při získávání dotací z Evropské unie a zajistit tak další rozvoj příhraničních regionů. Rovněž jde o jeden z důležitých kroků, k založení Evropského seskupení pro územní spolupráci. To pak snáze dosáhne na peníze na svůj rozvoj.

Peníze z EU by měly jít například na opravy silnic a podporu rozvoje turistického ruchu.

Peníze - dolary

Stávající sedmileté programové období pro čerpání dotací z EU končí v roce 2013. Pro další období se pravidla pro získávání peněz z EU změní. Hradecký kraj cestu ke snadnějšímu získávání podpor vidí ve spojení s Libereckým, Pardubickým a Olomouckým krajem a polským Dolnoslezským vojvodstvím.

Vedoucím partnerem projektu je Královéhradecký kraj. Regiony by nyní měly vytvořit strategii spolupráce na roky 2014 až 2020. Měla by konkrétně říci, v jakých oblastech by kraje mohly spolupracovat. Rozpočet projektu činí 270.000 eur (6,6 milionu Kč), peníze by měla poskytnout EU.

Přechod Hranice Polsko Česko kraj královéhradecký

Více k tomu František Molík z Regionální Hospodářské komory Královéhradeckého kraje.

Hradecký kraj dosud z Evropské unie získal miliardy korun zejména na modernizaci silnic, rekonstrukce škol či nemocnic. Prostřednictvím regionálního operačního programu Severovýchod, který vyplácí dotace z EU v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji, zatím do regionu přišla podpora zhruba 8 miliard Kč. Stejnou sumu má region Severovýchod do konce roku 2013 ještě čerpat.

Spustit audio