Královéhradecký kraj bude v příštím roce hospodařit se schodkem přes čtvrt miliardy korun

4. prosinec 2018 10:28

Zastupitelé Královéhradeckého kraje projednali rozpočet na příští rok. Kraj by měl hospodařit se schodkem 337 miliónů korun. Na výši schodku se výrazně podepíší plánované investice do oprav náchodské nemocnice. 

Podle náměstka hejtmana pro ekonomiku Rudolfa Cogana z hnutí Starostové a Východočeši je rozpočet sestavený s ohledem na dvě vyšší výdajové položky, které v minulosti nebyly buď vůbec nebo v takové výši: „Hlavním naším úkolem bude zafinancovat náchodskou nemocnici a mít připraveny peníze při financování evropských projektů. To je největší neobvyklá položka. Pokud jde o provoz, tak tam jsme malinko navýšili, ale naštěstí to neodpovídá růstu daňových příjmů. Takže pořád zvyšujeme podíl investic oproti provozním výdajům."

Smlouva o modernizaci za 1,344 miliardy podepsána! Co teď čeká areál náchodské nemocnice?

Vizualizace Oblastní nemocnice Náchod po modernizaci

Nemocniční areál v Náchodě se stal dějištěm podpisu smlouvy na první etapu modernizace Oblastní nemocnice Náchod za 1,344 miliardy korun. Slavnostního aktu se zúčastnili jak zástupci Královéhradeckého kraje a vedení nemocnice, tak i zástupci stavebních společností, které zde v dubnu zahájí stavební práce. Ty budou probíhat za plného provozu nemocnice.

Mandatorní výdaje rostou podle hejtmana Jiřího Štěpána z ČSSD kvůli různým ustanovením vlády, ale jinak je prý rozpočet v pořádku.

Stejně jako je v pořádku finanční situace kraje z dlouhodobého hlediska, říká hejtman: „Kraj hospodaří obezřetně a opatrně. Současně pochopitelně chceme investovat. A tam jsou ty horizonty vždy větší, než kalendářní rok. Pochopitelně bychom uvítali více prostředků z centrálních zdrojů, ale to není naše rozhodnutí, to je rozhodnutí vlády v rámci rozpočtového určení daní."

Největší výdaje půjdou na opravy náchodské nemocnice

Kraj chystá investice i do oprav silnic, ale na podobě výdajové stránky rozpočtu se nejvíc podepíše už zmíněných 400 miliónů korun na opravy nemocnice v Náchodě.

Rozpočet na příští rok je již připraven (ilustrační foto)

Podle náměstka Rudolfa Cogana to jsou peníze, které se investovat musí: „Na konci roku budeme mít dluh 125 milionů. A kdybychom nečerpali další úvěr, tak bychom byli během dvou let úplně oddluženi. Ale to by vyžadovalo opravdu velké úsilí, abychom náchodskou nemocnici postavili bez úvěru. Letos jsme začali stavět bez úvěru, ale cítíme, že v roce 2019 už je nutné úvěr čerpat."

Pokud jde o nemocnice, na takzvaný závazek veřejné služby - tedy na příspěvek na provoz ztrátových oddělení nemocnic - zamíří v příštím roce z krajského rozpočtu 140 miliónů korun. To je o 80 miliónů korun méně než v letošním roce, podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Aleše Cabicara z TOP09 to ale neznamená, že by nemocnice měly omezit provoz nebo dokonce zavřít.

Rozpočet na příští rok je již připraven (ilustrační foto)

84 miliónů korun má ale kraj v rezervě a v případě potřeby ji uvolní, říká Aleš Cabicar: „Tato rezerva bude poskytnuta pouze v případě nutnosti. A je zapotřebí říci, že v tuto chvíli modelujeme a čekáme, jak se vyvine systém úhrad a úhradová vyhláška, jakou budeme mít produkci v jednotlivých nemocnicích. Protože úhradová vyhláška je o něco příznivější, než v loňském roce. Tedy v tuto chvíli modelujeme příjmy a uvidíme, jak budou naše nemocnice hospodařit. Mou snahou samozřejmě je, aby se naše nemocnice chovaly maximálně efektivně."

Případné uvolnění prostředků pro nemocnice z rezerv bude kraj zvažovat podle výsledků hospodaření za první měsíce nového kalendářního roku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související