Královéhradecko má první Ekoškolu

22. září 2010

Základní škola Karla IV. v Novém Bydžově převzala z rukou ministra Ondřeje Lišky mezinárodně certifikovaný titul Ekoškola. Ten se uděluje školám, které splňují podmínky kladené na provoz školy, výukové osnovy i ekologicky odpovědné chování samotných žáků a zaměstnanců školy. Součástí ocenění je i předání wattmetru - přístroje na měření spotřeby energie různých spotřebičů. O titul Ekoškola letos zažádalo celkem 18 škol, s novobydžovskou, která se stala první Ekoškolou na Královéhradecku, uspělo ještě 13 dalších. Organizačně za programem Ekoškola stojí Sdružení TEREZA a zaštiťuje jej Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Slavnostní vyhlášení a předání cen se odehrálo v pražském Valdštejnském paláci, sídle Senátu PSP ČR.

Účastnili se ho nejen žáci a učitelé oceněných škol, ale i zástupci Ministerstva školství, Ministerstva životního prostředí, pořádající Sdružení TEREZA a zástupci společnosti Provident Financial. "Program Ekoškola beží v České republice již sedmým rokem a české školy o něj mají velký zájem. Zatím se do něj zapojilo 210 škol a titul Ekoškola získalo 43 z nich. Předpokládáme, že se zájem o něj do budoucna ještě zvýší v souvislosti s tím, jak roste význam environmentálních problémů. Od začátku roku se přihlásilo 27 nových škol " sdělila Jitka Nechvátalová, PR manažerka Sdružení TEREZA.
Ekoškola (Eco-Schools) je mezinárodní program, v jehož rámci se žáci učí o environmentálních tématech a zároveň sami usilují o minimalizaci dopadu školy na životní prostředí - tříděním odpadů, úsporným využíváním energií a vody a zlepšováním životního prostředí školy a jejího okolí. V přihlášené škole nejdříve vznikne celoškolní pracovní tým, který vytvoří vlastní ekokodex. Poté průběžně analyzuje situaci ve škole a na základě svých zjištění navrhuje zlepšení, která se snaží naplňovat a kontrolovat. Celkem v 37 zemích světa se do programu zapojilo již 21 000 škol. Titul Ekoškola má právo používat už více než 6 000 z nich.

Spustit audio