Královéhradecké sídliště Plachta se do dvou let dočká bezpečného spojení s Brněnskou ulicí

9. listopad 2017 10:45

Královéhradecké sídliště Plachta patří mezi nejdynamičtěji se rozvíjející lokality ve městě. Magistrát proto chce do dvou let zařídit pro chodce a cyklisty bezpečnější propojení s Brněnskou ulicí a to díky novým cyklostezkám a chodníkům. Už příští rok by do této lokality měla zajíždět nová trolejbusová linka Městské hromadné dopravy.

Výstavba nové cyklostezky a chodníků po obou stranách ulice Na Brně je v současné době ve fázi přípravy. Rada města už dala zelenou pro zpracování projektové dokumentace ke stavbě.

Pokračuje náměstek primátora Jindřich Vedlich z TOP 09: „Předpokládáme, že realizace bude v roce 2019 a celkové náklady jsou nyní odhadovány na 15,4 milionů korun. S tím, že budou upřesněny ve vyšších stupních projektové dokumentace."

Stavbu chodníků a cyklostezky chce královéhradecká radnice financovat z peněz od Evropské unie. Už v příštím roce se ale obyvatelé Plachty dočkají trolejbusového spojení. Nová linka bude do této lokality zajíždět ulicí Na Brně.

„Musí to mít svoje nějaké speciální číslo, aby lidé rozeznali, že spoj odbočuje do této oblasti již v předstihu. Plánuje se, že pojede ta linka z centra města. Nebudeme to natahovat až z oblasti nádraží, jak je v Hradci Králové zvykem," říká ředitel Dopravního podniku Miloslav Kulich.

Cyklostezka pro všechny milovníky cyklistiky

Město neplánuje v ulici Na Brně výstavbu trakčního vedení a na Plachtu tak budou zajíždět hybridní trolejbusy, které budou mít konečnou mezi kruhovými objezdy.

Vozidla by měl mít dopravní podnik k dispozici v létě příštího roku, potvrzuje jeho ředitel Miloslav Kulich: „Jak se připravuje ten záměr, tak se to týká tří vozidel. Ta jsou již pod smlouvou. To znamená, že budou nakoupena v příštím roce, termín máme červenec 2018. A tato tři vozidla by měla vytvořit, aspoň ze začátku, dostatečnou nabídku té městské dopravy."

Novou trolejbusovou linkou na Plachtu by se lidé měli poprvé svézt nejpozději příští rok na podzim.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související