Královéhradecká Jídelna důchodců bude sloužit seniorům i v příštím roce

13. listopad 2013

Jídelna důchodců v Hradci Králové by měla fungovat i v příštím roce. Radní města sice původně plánovali, že ji zruší. Před několika dny ale změnili názor. Do jídelny, která je jediným městským zařízením svého druhu v Hradci Králové, tak bude i nadále denně na oběd chodit přes sto seniorů. A to i přesto, že radnice musí provoz dotovat.

Polévka, výběr ze dvou jídel a také setkávání s přáteli. To pro královéhradecké seniory znamená městská Jídelna důchodců. Měsíce hrozilo, že ji radní zruší. Fungovat ale nakonec bude i nadále.

Pan Jiří Müller chodí sem do Jídelny důchodců v hradecké Šafaříkově ulici už 4 roky. Každý všední den si kromě polévky vybírá ze dvou hlavních jídel.

„Jsem kuchař, takže umím posoudit, že jídlo, které tady vaří, je na možnosti, které mají, dobré. Po stránce hmotnosti i chuťové.“

S plánem na uzavření jídelny přišli radní letos na jaře. Zdůvodňovali to tím, že o ní senioři ztrácejí zájem. Proti zavření se ale vyslovila řada zastupitelů napříč politickým spektrem a doporučení pro zachování vývařovny dala sociální a zdravotní komise rady města.

Jiří Müller přiznává, že by za jídelnu jen těžko sháněl náhradu:

„To není tak jednoduché, protože školní jídelny jsou obsazené. Musel bych hledat řešení. Cením si toho, že nemusím vařit, když jsem sám, bez manželky. Je tady výborné prostředí, čisté, výborný personál.“

Oběd v jídelně stojí 55 korun, cena se nezměnila od září 2011. Loni jídelna denně v průměru uvařila 160 jídel, předloni kolem 200. Kapacita kuchyně ale je 380 obědů denně. Město proto musí na provoz jídelny dávat dotaci ve výší 600 tisíc korun ročně.

„V této chvíli navrhujeme, aby rozpočet města pro rok 2014 počítal s touto částkou. Ale samozřejmě lze jen obtížně odhadovat jednak počet strávníků, od kterých se odvíjí míra dofinancování, ale také cen potravin, která se v příštím roce může měnit,“ vysvětluje vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví královéhradeckého magistrátu Marek Šimůnek.

Rozpočet na příští rok ale bude zastupitelstvo schvalovat až začátkem prosince. Město chce i nadále v provozu jídelny hledat úspory.

Jídelna důchodců v Hradci Králové

„Je pravda, že budeme velmi rádi, když se navýší počet strávníků, protože tím samozřejmě klesnou celkové náklady. V této chvíli máme dostatečné kapacity i pro nové strávníky, které rádi uvítáme v Jídelně důchodců.“

Konkurencí městské Jídelny důchodců jsou hlavně restaurace a soukromé jídelny s cenově zvýhodněným poledním menu. Marek Šimůnek ale věří, že se noví strávníci najdou:

„Z ankety, kterou jsme realizovali, vyplývá spokojenost strávníků s Jídelnou důchodců. Sami senioři ve Zpravodaj seniorů Královéhradeckého kraje vyzývají k větší aktivitě a návštěvě jídelny.“

Do hradecké Jídelny důchodců v Šafaříkově ulici můžou kromě seniorů chodit i lidé se zdravotním postižením.

autor: ova
Spustit audio