Královédvorská Léčebna zrakových vad slaví 60. výročí, pomáhá dětem už od roku 1953

8. únor 2014

Ve Dvoře Králové nad Labem už šedesát let pomáhá dětem Léčebna zrakových vad. Specializuje se hlavně na děti od 4 do 10 let, které šilhají nebo jsou tupozraké. V současnosti je to jediné zařízení svého druhu v republice.

Ročně se v Léčebně zrakových vad ve Dvoře Králové na Labem léčí zhruba 200 dětí, které trpí buď šilhavostí nebo tupozrakostí. Běžně léčí děti, kterým je mezi čtyřmi a deseti lety, po domluvě s lékaři je ale možné, aby léčebnu navštěvovaly i mladší nebo starší děti.

Šilhavostí je v Česku postiženo 4 až 6 procent dětské populace s tím, že u poloviny z nich se objevuje i tupozrakost. U ní obzvlášť je důležitá včasná léčba, protože u dospělých je neléčitelná a člověk pak ztrácí schopnost prostorového vidění.

Děti jsou v léčebně vždy 6 až 7 týdnů, za rok je těchto turnusů sedm. Najednou tam může být maximálně třicet dětí, o které se pak stará celkem dvacet pracovníků. Mezi nimi jsou samozřejmě lékaři, sestry, několik odbornic na dětské oční vady.

V léčebně funguje také speciální mateřská a základní škola, nechybí ani vychovatelky a učitelky.

Pobyt dítěte v zařízení navrhuje oční lékař dítěte společně s praktickým lékařem. Schválit ho pak musí pojišťovna, která pobyt dítěte hradí. Rodiče platí pouze příslušný regulační poplatek.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio