Král kabinetní fotografie Carl Pietzner měl svůj hlavní ateliér v Teplicích

9. duben 2020

V dnešním výročí týdne si připomeneme osobnost, která se sice nenarodila v českých zemích, ale je s nimi hodně spojená. Je jí Carl Pietzner narozený 9. dubna 1853 v braniborském městě Wriezen. 

Už od mládí pracoval v tamním fotografickém ateliéru jako kopista a retušér, postupně působil také v Berlíně, Petrohradě, Moskvě a Varšavě. V roce 1877 si koupil fotografický ateliér v severočeských Teplicích, lázeňském městě, kde nebyla nouze o zákazníky.

Carl Pietzner si svým fotografickým uměním rychle získal oblibu nejen u běžných klientů, ale sbíral také uznání na odborných výstavách. Ekonomický úspěch mu dovolil otevřít pobočky v řadě českých, moravských, ale i rakouských a německých měst. Jeho ateliér získal také přídomek „císařský a královský“. Stal se tedy dvorním fotografem.

Na konci 19. století předal vedení teplického ateliéru svému synovi a přestěhoval se do Vídně, odkud řídil své malé impérium. Začal také investovat do jiných oblastí, a navíc se věnoval svému patentu reliéfní fotografii. Ta se později stala podkladem pro Braillovo písmo.

Přestože jeho podnik stále prosperoval, trpěl Carl Pietzner depresemi. V roce 1927 si kvůli těmto stavům sám vzal život.

Pokud vám někdy přijdou do ruky nějaké starodávné portrétní fotografie nalepené na tvrdém papíru, podívejte se na ně pozorně – je velmi pravděpodobné, že na nich najdete logo C. und K. Hofphotograph Carl Pietzner.

Spustit audio