Krajský soud v Hradci Králové znovu řeší případ Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu vraždy

6. září 2017

Krajský soud v Hradci Králové dnes začal znovu projednávat kauzu Lukáše Nečesaného. Obžaloba ho viní, že se před čtyřmi lety pokusil v Hořicích zavraždit kadeřnici. Nečesaný, který vinu odmítá, už byl pravomocně odsouzený na 13 let do vězení. Verdikt ale zrušil Nejvyšší soud a hradeckému soudu nařídil znovu provést celé dokazování.

Kauzu navíc začíná řešit úplně jiný senát, než který Lukáše Nečesaného už třikrát uznal vinným.

Původní senát hradeckého soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

Krajský soud Nečesaného loni v dubnu znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, loni v prosinci Nejvyšší soud trest Nečesanému opět přerušil.

Podle Nejvyššího soudu totiž hradecký soud selektivně hodnotil důkazy nebo přehlížel vážné pochybnosti.

Kadeřnici někdo v únoru 2013 šestkrát udeřil polenem do hlavy a ukradl ji několik tisíc korun. Lukáš Nečesaný pouze přiznal, že v kadeřnictví před útokem byl, kadeřnice ho ale prý odmítla ostříhat a proto odešel domů.

Hlavní líčení je nařízené také na 7., 20. a 21. září.

autor: ova
Spustit audio