Krajské nemocnice díky dotaci loni vykázaly zisk

19. únor 2010

Hospodaření pěti nemocnic a Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje loni díky krajské dotaci 228 milionů korun předběžně skončilo souhrnným ziskem asi 14 milionů korun. Dotačními penězi kraj řešil zejména staré dluhy nemocnic v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou, jimž hrozilo insolvenční řízení. Část peněz z dotace nemocnice použily i na růst platů sester, které loni kvůli nízkým mzdám protestovaly a hrozily stávkou. I přes loňská plusová čísla ale zdravotnictví v našem kraji zdaleka nemá vyhráno. Velké dluhy mu zůstávají a krajský rozpočet proto i v letošním roce počítá se štědrými dotacemi. O zásadních změnách, které by vedly k potřebným úsporám v řádech desítek milionů korun, vedení našeho kraje zatím jen mluví. Pokračuje Ota Nehasil.

Podle hejtmana Lubomíra France se loni podařilo nemocnice finančně stabilizovat. Zastavením ztrátového hospodaření podle něj mohou nemocnice vystupovat vůči svým dodavatelům jako důvěryhodný partner, který plní své závazky.
Zisk by měly podle předběžných výsledků vykázat nemocnice v Náchodě, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem a Trutnově a Zdravotnický holding. Ztráta kolem sedmi milionů korun se čeká u nemocnice v Rychnově. Definitivní výsledky budou známy v polovině roku a ještě je ovlivní vyúčtování zdravotních pojišťoven či položky k pohledávkám a závazkům odběratelů nemocnic.
Pro letošní rok kraj počítá s dotací nemocnicím kolem 175 milionů korun. Pokud nedojde k výpadkům plnění ze strany zdravotních pojišťoven, měly by nemocnice při této podpoře skončit rok s vyrovnaným hospodařením. Kraj se přitom podle hejtmana France bude dál snažit umořovat staré dluhy nemocnic, které jsou nyní ve výši kolem 100 milionů korun.
Z jednotlivých nemocnic podle hejtmana čekají největší změny nemocnice v Náchodě a Rychnově. Nemocnice mají od konce loňského roku nové ředitele. Ti mají změny, týkající se zejména rozsahu poskytované zdravotní péče, do letošního jara připravit.
Zdravotnický holding kraje tvoří deset akciových společností. Vedle čtyř oblastních a jedné městské nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě, Rychnově a Dvoře Králové nad Labem to jsou firmy, které zabezpečují služby pro zdravotnictví. Celkem mají krajské nemocnice na 2000 lůžek a pracuje v nich přibližně 2500 zaměstnanců.

autor: Ota Nehasil
Spustit audio