Krajině nad osadou Jedlová dominuje osobitý horský kostel sv. Matouše. Je kouzelným magickým místem

17. prosinec 2020

Orlické hory ukrývají i magická místa. Například nad osadou Jedlová se nachází důležitý orientační bod pro turisty v podobě barokního kostela svatého Matouše. Církevní stavba, která málem zanikla, působí v krajině jako zjevení. Celkový dojem ještě umocňuje prostý, ale výmluvný interiér.

Kostel sv. Matouše nad Jedlovou zbudovali karmelitáni ve třicátých letech 18. století na místě původního dřevěného kostelíka. Základní kámen byl položen a vysvěcen v květnu roku 1737, kostel se později dočkal nutných stavebních zásahů, v roce 1833 vyhořel, ale už o dva roky později byl znovu otevřen.

Jeho vzhled se pak už v podstatě nezměnil, těšil se pravidelné péči a svému účelu sloužil až do druhé světové války. Po odsunu místních německých obyvatel začal chátrat, třicet pět let byl ponechán svému osudu a neunikl ani vandalům. Jeho postupná obnova začala v 90. letech minulého století a pokračuje dodnes.

Magické místo s výhledem na Krkonoše

Kostel obklopuje starý německý hřbitov, na kterém je pochován mimo jiné i Hieronymus Brinke, jedlovský tkadlec a písmák a také autor hymny všech horských tkalců. Za kostelem u hlavní přístupové cesty stojí Mariánský sloup, u kterého ale nelze určit původní stáří. Byl totiž sestaven před více než dvěma desetiletími ze staré mariánské sochy a z původního kostelního sloupu.

Interiér kostela evokuje místo ztracených a nalezených nadějí

Skromný interiér volně přístupného kostela tvoří mimo jiné prostý dřevěný kříž a kamenný pult, k posezení slouží jednoduché dřevěné lavice.

Poutníky často překvapí osobitý charakter místa natolik, že rádi využijí i zdejší zastavení s posezením a samoobslužným barem na Kačenčině pohádkové stezce přímo u kostela. Je to zároveň zábavný prostor s dřevěnou osmisměrkou pro děti. Vyhlášeným prvkem je zdejší houpačka zavěšená na stromu u kostela, odkud je možné se rozhlížet po hřbetech Orlických hor a při dobrém počasí dohlédnout až do Krkonoš.

K vyvýšenině s osamělým kostelem sv. Matouše na cestě z údolí Bělé na Studený vrch se z většiny míst střediskové obce Deštné dostanete za necelou tři čtvrtě hodinu. Terén je dobře schůdný i pro děti, využít ho mohou také cyklisté, v zimě běžkaři.

Spustit audio