Kraj zrekonstruuje most ve Vysoké a opraví silnici do Libřic

21. září 2010

Rozsáhlá rekonstrukce čeká most ve Vysoké nad Labem, silničáři také opraví komunikaci druhé třídy z Černilova do Libřic na Královéhradecku. Náklady na obě stavby dosáhnou necelých 30 milionů korun. O vypsání výběrových řízení na tyto akce rozhodli krajští radní. "Náklady na rekonstrukci mostu přes Labe se pohybují kolem 18 milionů korun. Většinu těchto financí kraj získá z fondů Evropské unie," uvedl krajský radní pro dopravu Josef Ješina. Dělníci ve Vysoké nad Labem opraví mostovku, vymění poškozené prvky konstrukce mostu, opraví její nátěr a nosnou konstrukci rovněž zesílí. Práce by zde měly začít v polovině května 2010 a potrvají několik měsíců.

Oprava silnice druhé třídy z Černilova do Libřic bude stát necelých deset milionů korun. Na zhruba dvoukilometrovém úseku silničáři odfrézují vozovku a položí zde novou živičnou vrstvu. Na komunikaci také zpevní krajnice. Stavět by se zde mělo začít v polovině letošního září. Práce skončí v průběhu listopadu.
Celkem by letos mělo jít na opravy silnic v regionu i s evropskými příspěvky 800 milionů korun. V následujících pěti letech chce Královéhradecký kraj na opravy z vlastních zdrojů dát 1,3 miliardy korun. V regionu je celkem 3752 kilometrů silnic. Z toho 430 kilometrů tvoří silnice první třídy v majetku státu, zbylé silnice druhé a třetí třídy jsou ve vlastnictví kraje.

Spustit audio