Kraj zastavil privatizaci svých sociálních zařízení

22. září 2010

Zastupitelé Královéhradeckého kraje zastavili převody domovů důchodců a dalších sociálních zařízení na obce, obecně prospěšné společnosti a soukromé subjekty. Učinili tak na doporučení krajské rady, která se obává, že by privatizace sociálních zařízení mohla v budoucnu ohrozit dostupnost jejich služeb a kvalitu péče o obyvatele regionu. Privatizaci krajských sociálních zařízení plánovala minulá krajská vláda. "Zastavením privatizace sociálních zařízení v kraji jsme naplnili jeden z klíčových bodů našeho programu a koaliční smlouvy," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Bývalé vedení Královéhradeckého kraje v prvním kole nabízelo domovy důchodců obcím a městům. Ve druhém kole plánovalo vybrat provozovatele pro domovy důchodců, o které obce neměly zájem, a pro ústavy sociální péče.

"Převod sociálních zařízení, který plánovala minulá krajská vláda, s sebou nesl značná rizika. Sociální zařízení, do nichž Královéhradecký kraj investoval v minulých letech stovky milionů korun a s jejichž modernizací i v příštích letech počítá, by neměly přecházet do soukromých rukou," řekl krajský radní pro sociální věci Miroslav Uchytil.
Samotné obce podle Uchytila například o domovy důchodců ani zájem neměly. Ty, které s převodem souhlasily, to udělaly pouze proto, aby předešly riziku, že zařízení nakonec dostane do své správy soukromý subjekt. Obce se navíc obávaly, kolik budou muset na provoz domovů pro seniory doplácet. "Pokud by ale některé obce měly o domovy důchodců eminentní zájem, budeme s nimi jednat," dodal Uchytil. Uvedl také, že kraj do května příštího roku vypracuje novou koncepci sociálních služeb.
Kraj vlastní 25 zařízení sociálních služeb. V nich má více než 2300 klientů a přes 1300 zaměstnanců. Roční rozpočet sociálních služeb v kraji se pohybuje kolem 1,3 miliardy korun.

Spustit audio