Kraj zakládá společnost na revitalizaci barokního areálu Kuks

22. září 2010

Kvůli revitalizaci světoznámého barokního komplexu Kuks na Trutnovsku zakládají Královéhradecký kraj a obec Kuks obecně prospěšnou společnost. Jejím hlavním úkolem bude příprava projektů pro dotační tituly a získávání financí na zatraktivnění tohoto území. Dalším jejím posláním je i zajišťování aktivit vedoucích k rozvoji celého území Kuksu a okolí. Znění zakládací smlouvy společnosti schválili krajští zastupitelé. "Barokní areál Kuksu čekají opravy za necelou miliardu korun. Většinu peněz na projekt chce Královéhradecký kraj získat z evropských fondů. Opravy by mohly být dokončené v roce 2013," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík. Dodal také, že jednou z prvních aktivit k oživení barokního areálu bylo vybudování novodobé křížové cesty - cyklu patnácti pískovcových soch - nedaleko obce Stanovice.

Podle dosavadních plánů by se s rekonstrukcí hospitalu za 550 milionů korun mohlo začít v roce 2010. Provoz v celém areálu by mohl začít o čtyři roky později. Stavební práce zahrnují rekonstrukci barokního hospitalu, přilehlých zahrad i betléma. Poté by došlo na projekty ke zlepšení turistické infrastruktury. V obci Kuks je nutné opravit například nábřeží a bývalé lázeňské domy.
Finance na rekonstrukci hospitalu chce kraj získat z Evropské unie a ze státního rozpočtu. Několik stovek milionů korun by mohlo jít dále do investicí v obci Kuks a do turistických služeb. Většina financí by opět plynula z dotací a od soukromých subjektů. Po dokončení rekonstrukce by mohl v areálu sídlit například i Institut barokních studií Univerzity Hradec Králové či diecézní muzeum.
Barokní komplex Kuks je známý především díky Braunově sochařské výzdobě. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy byly zničeny při povodních a požáru.

Spustit audio