Kraj ušetří na platbách za elektřinu desítky milionů korun

22. září 2010

Úpravou distribučních služeb a vypsáním soutěže na nového dodavatele elektrické energie chce Královéhradecký kraj snížit náklady svých příspěvkových a obchodních společností. Jde o další z kroků na zmírnění dopadů současné ekonomické krize. Kraj by díky tomu mohl ušetřit ročně až desítky milionů korun, které by pak použil například na projekty důležité pro rozvoj regionu. "Kraj vypíše soutěž na dodavatele elektrické energie, který nabídne nejlepší cenu. Krajský úřad a příspěvkové a obchodní společnosti na něj napojené pak budou mít jen jednoho dodavatele elektřiny za stejně výhodných podmínek. Roční úspory půjdou do desítek milionů korun," uvedl předseda krajského finančního výboru a zastupitel Luboš Hübsch.

Královéhradecký krajský úřad je největším zaměstnavatelem v regionu - v jeho organizacích pracuje na 11.000 lidí. Krajské školy, nemocnice, domovy důchodců či ústavy sociální péče ročně zaplatí za dodávky elektrické energie stovky milionů korun. V řadě případů však nemají smlouvy dobře nastavené, což výběr nejvýhodnějšího dodavatele změní. K vypsání veřejné soutěže dojde během několika příštích týdnů. "Projekt úspor na platbách za elektrickou energii je dalším z opatření, které jsou výsledkem jednání krajské komise na zmírnění dopadů ekonomické krize," řekl hejtman Lubomír Franc.
Další úspory vyplynou rovněž ze změn v distribučních službách. "Předěláme odběry elektřiny, aby nebyly naddimenzované jistícími prvky, tedy hlavním vypínačem," uvedl Hübsch. Například některé ze škol platí za zbytečně silné hlavní vypínače měsíčně o několik tisíc korun víc, než by musely. I u poměrně malé školy může úspora v tomto případě za rok činit zhruba 100.000 korun. Peníze zbytečně stojí i pravidelné revize přenosného nářadí a elektrických spotřebičů, například starých počítačů, které krajské organizace mají, ale nevyužívají. Hejtman Královéhradeckého kraje proto vydá směrnici, která bude do budoucna jejich používání upravovat a redukovat.
Pod Královéhradecký kraj spadají mimo jiné čtyři oblastní nemocnice, které patří k největším odběratelům elektrické energie. Dále je kraj zřizovatelem více než stovky právnických osob či příspěvkových organizací, které vykonávají činnost školy nebo školského zařízení. Vlastní také 25 zařízení sociálních služeb.

Spustit audio