„Kraj se stále aktivně snaží hledat další zdroje ochranných pomůcek,“ potvrzuje hejtman Jiří Štěpán

31. březen 2020

Česku i dál hrozí nedostatek roušek, respirátorů a dalších ochranných pomůcek. Kraje sice dostaly statisíce kusů, ale to nemusí stačit. Upozornil na to například hejtman Královéhradeckého kraje.

Čtěte také

Nemocnice, sociální služby i lékaři převzali v minulých dnech další zásilku ochranných pomůcek pro boj proti koronaviru. I když stát rozdělil prostřednictvím krajů už milióny kusů roušek a respirátorů a tisíce litrů dezinfekce, pořád to nemusí stačit. Například Královéhradecký kraj by upotřebil výrazně vyšší množství.

„Těch ochranných pomůcek bude nedostatek. Jedna věc jsou odhadované potřeby, zároveň pokud se zvýší potřeba frekvence užívání roušek či respirátorů, tak ty odhady jsou okamžitě pochopitelně někde jinde," říká hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.

Z dodávky, která na Kraj dorazila minulý týden, už prakticky nic nezbylo. I proto se kraj snaží aktivně hledat další zdroje roušek nebo respirátorů.

Královéhradecký kraj obdržel první zásilku 23 400 respirátorů FFP2 dovezených státem z Číny

„My to, co získáme od ministerstva vnitra, vzápětí distribuujeme. A současně se snažíme sami aktivně ochranné pomůcky nakupovat. Máme zakoupené roušky a objednané respirátory. A tím chceme opětovně pomoci zdravotnictví a sociálním službám," vysvětluje Jiří Štěpán.

Čtěte také

A zároveň popisuje, co si mohou lidé pod pojmem "aktivní přístup kraje" představit.
„Jednali jsme s několika firmami, které šijí a změnily sortiment na výrobu roušek. Současně jsme v kontaktu s výrobci a dobrovolníky, kteří vytvářejí ochranné štíty. A také získáváme podněty od různých dobrovolníků a firem, které nabízejí pomoc. Ať už se to týká například dopravy či například zapůjčení různých kontejnerů, které my potom můžeme využít."

Královéhradecký kraj se snaží na řešení situace pracovat každý den, i když trochu jiným způsobem než obvykle.

Čtěte také

„My jsme naše porady skutečně omezili na minimum ve smyslu toho, abychom se fyzicky nesetkávali. Jednání rady kraje ale probíhá pomocí videokonferencí," uzavírá hejtman Jiří Štěpán.

Královéhradecký kraj obdržel od státu další sérii zásilek ochranných pomůcek pro boj s šířením koronaviru. Vedle nemocnic se kraj při zásobování zaměří na zařízení poskytující sociální služby, zejména na domovy pro seniory.

Královéhradecký kraj hodlá nakoupit 11 plicních ventilátorů pro náchodskou nemocnici. Rada kraje proto dnes schválila zadání zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění. Na nákup kraj uvolní 5 milionů korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.