Kraj předloží poslancům zákon o urychlení výstavby dálnic

22. září 2010

Do konce letošního roku chce Královéhradecký kraj předložit Poslanecké sněmovně návrh zákona, který by v budoucnu pomohl urychlit výstavbu dálnic a rychlostních komunikací. Na znění normy začne v brzké době pracovat tým odborníků. Krajští zastupitelé na svém posledním jednání učinili další krok v této zákonodárné aktivitě kraje. Královéhradecký kraj trápí zejména nedokončená dálnice D 11, která končí několik kilometrů před krajským městem. Její dostavbě brání spory o pozemky s farmářkou Ludmilou Havránkovou. Patovou situaci se nedávno podařilo prolomit na společném jednání farmářky se zástupci ministerstva dopravy a zemědělství.

"Chtěl bych oslovit i své kolegy z dalších krajů, kteří se s problémy zdlouhavé výstavby významných komunikací potýkají, aby se k naší legislativní iniciativě připojili a případně se na ní podíleli. Současně je třeba oslovit poslance a senátory zvolené za náš kraj, které chceme požádat o spolupráci," řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík. Příprava normy by mohla trvat týmu specialistů zhruba tři měsíce a poté by mohla jít ke schválení do dolní komory parlamentu.
"Přijetím tohoto zákona by se mohly vyřešit dlouhodobé problémy se stavbou důležitých komunikací nejen v Královéhradeckém kraji, ale v celé republice. Ostatní vyspělé evropské země již na rozdíl od Česka podobné normy mají," řekl krajský zastupitel Miroslav Uchytil, který se dlouhodobě v této otázce angažuje.
Do tohoto sporu však nynější zákonodárná iniciativa kraje nezasáhne: spor by totiž měl při předložení návrhu zákona začátkem příštího roku být již vyřešen.

Spustit audio