Kraj plánuje sloučení základních, mateřských a středních škol

23. září 2010

Kvůli nedostatečnému naplnění kapacit škol a pokračujícímu snižování počtů žáků na některých školských zařízeních spravovaných Královéhradeckým krajem by se mělo v budoucnu šestnáct mateřských, základních a středních škol v kraji sloučit do šesti subjektů. Vyplývá to z návrhu opatření vedoucích k zajištění trvale udržitelného rozvoje školské sítě v Královéhradeckém kraji, který schválili krajští radní.

"Pro trvale udržitelný rozvoj školské sítě v kraji je třeba provést určité změny v dosavadní školské síti: v současné situaci, kdy dětí ve školách ubývá by trvale udržitelný rozvoj kvalitní školské struktury nebyl možný. Organizační změny ve školství by se v této chvíli měly dotknout různých škol a školských zařízení v Rychnově nad Kněžnou, ve Svobodě nad Úpou, v Trutnově, v Peci pod Sněžkou a v Hradci Králové," řekl Zdeněk Kraus, krajský radní odpovědný za oblast školství, kultury a památkové péče.
Sloučením školských subjektů se vytvoří prostor pro efektivnější využití stávajících kapacit. "Naplněnost kapacit některých středních a speciálních škol se dnes pohybuje v rozmezí mezi 20 až 60 procenty," doplnil radní Kraus. O záměru budou v září jednat krajští zastupitelé.

Návrhy změn školských subjektů:

Splynutí: Vyšší odborné školy technicko - ekonomické a Střední průmyslové školy, Rychnov nad Kněžnou, U Stadionu 1166, Středního odborného učiliště obchodu a řemesel, Rychnov nad Kněžnou, Javornická 1209 - od 1.1. 2008 má vzniknout nová příspěvková organizace v sídle VOŠ technicko - ekonomické a SPŠ Rychnov nad Kněžnou.

Sloučení: Střední školy lesnické a zemědělské, Svoboda nad Úpou, Horská 134, Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy, Trutnov, Lesnická 9 a Školního polesí, Trutnov, K Bělidlu 478. Právním nástupcem přebírajícím veškerá práva a závazky je navržena VOŠ a SLŠ Trutnov.

Sloučení: SLUNEČNICE - mateřské školy speciální, Hradec Králové, Markovická 621 a Speciální základní školy a Praktické školy, Hradec Králové, Hradecká 1231. Právním nástupcem je navržena Speciální ZŠ a PŠ Hradec Králové.

Sloučení: LENTILKY - mateřské školy pro zrakově postižené, Hradec Králové, Šimkova 879, KVÍTKU - mateřské školy logopedické, Hradec Králové, Brněnská 268 a Střední školy, Základní školy a Mateřské školy, Hradec Králové, Štefánikova 549. Právním nástupcem je navržena SŠ, ZŠ a MŠ Hradec Králové.

Spustit audio