Kraj naváže ekonomickou spolupráci s "ruskou Kalifornií"

22. září 2010

Dohodu o ekonomické spolupráci, rozvoji obchodu a hospodářství s Čuvašskou republikou, jednou z prosperujících oblastí Ruska, v pátek 3. dubna 2009 uzavře Královéhradecký kraj. Oba regiony si budou vyměňovat informace o investičních projektech a organizovat výměny odborníků. Podporovat budou také vzájemné návštěvy skupin podnikatelů. "Chtěli bychom v rámci našich kompetencí spolupracovat především v oblasti elektrotechnického, chemického, lehkého a lesního průmyslu, výroby přístrojů a strojírenství," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Záměr o spolupráci mezi oběma regiony rovněž hovoří mimo jiné o možné realizaci společných projektů zaměřených na rozvoj hospodářství a pořádání společných kulturních akcí.

Čuvašská republika patří k Ruské federaci a rozkládá se uprostřed její evropské části v oblasti mezi řekami Volha a Vjatka. Nevelké území o rozloze 18.300 kilometrů čtverečních obývá okolo 1,35 milionu obyvatel. V hlavním městě Čeboksary žije téměř půl milionu lidí.
V posledních letech se někdejší zapadlá provincie bez ropy a plynu stala jednou z výkladních skříní současného Ruska. Například týdeník Newsweek před časem Čuvašsko přirovnal k ruské Kalifornii. Hospodářství země je založeno na zemědělství i průmyslu. Pěstují se zde obiloviny, chmel, tabák a brambory. Zastoupen je dřevozpracující průmysl, ale také průmysl elektrotechnický a strojírenský.

Spustit audio