Kraj nabízí zdarma konzultace k přípravě žádostí o dotace z EU

22. září 2010

Nevíte, jestli je možné projekt, na kterém pracujete, financovat z evropských fondů? Váháte nad jeho náročností či nad tím, jestli z dotace můžete nakoupit specifické věci nebo služby? Radu v těchto i dalších oblastech je možné zdarma získat na odboru evropských záležitostí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. "Konzultace jsou bezplatné a jsou určeny pro širokou veřejnost, která má zájem o problematiku evropských fondů," řekl královéhradecký krajský radní Jiří Vambera. Poradenství zajišťují denně krajští odborníci, kteří mají s touto činností bohaté zkušenosti již z předchozího programového období 2004 - 2006.

Konzultace spočívají především ve správném zařazení projektového záměru do některého z operačních programů, respektive nalezení vhodného zdroje financování v rámci evropských fondů. Zájemci se mohou se svými dotazy na pracovníky krajského úřadu obrátit po telefonu, přes e-mail či zvolit osobní návštěvu. "Do současné doby jsme zodpověděli asi tři tisíce dotazů," uvedl jeden z krajských poradců Michal Török.
Další možností je vyplnění jednoduchého formuláře "projektový záměr", který je volně ke stažení na webových stránkách Královéhradeckého kraje v sekci Evropská unie. Tyto projektové záměry jsou od 1. srpna 2008 shromažďovány v centrální databázi projektových záměrů. V databázi jsou i projektové záměry z Centra evropského projektování a Úřad regionální rady NUTS2 Severovýchod. V současné době má databáze více než 2800 projektových záměrů.
Lidé se nejčastěji ptají na jednotlivé operační programy Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Lidské zdroje a zaměstnanost, ROP NUTS2 Severovýchod, Integrovaný operační program, Životní prostředí a Přeshraniční spolupráce České republiky s Polskem. Dotazy se týkají například aktuálnosti výzev, dále toho, jestli je možné aktivity projektu financovat z evropských fondů, jaké jsou finanční limity pro projekty, kolik lidí může být v týmu, jak je projekt náročný, jaké budou jeho náklady, zdali je možné v rámci projektu nakoupit určitou věc či službu, jak vyplnit elektronickou žádost o dotaci.

Kontakty pro bezplatné konzultace:
Ing. Jan Špelda, tel.: 495 817 499, e-mail: jspelda@kr-kralovehradecky.cz
Bc. Michal Török, tel.: 495 817 621, e-mail: mtorok@kr-kralovehradecky.cz

Spustit audio