Kraj má rezervu 120 milionů korun na mimořádné výdaje

22. září 2010

Královéhradecký kraj má po revizi rozpočtu k dispozici finanční rezervu 120 milionů korun. Tyto peníze nebudou určené k dalšímu přerozdělování. Kraj si je ponechává v rezervě na pokrytí nečekaných mimořádných událostí, jako jsou například živelné pohromy. K dispozici má také půlmiliardový úvěr určený na investiční rozvoj kraje a předfinancování a spolufinancování projektů z Evropské unie. "Po revizi rozpočtu bylo k dispozici celkem 290 milionů korun. Z toho ale bude třeba poskytnout 50 milionů na krajské sociální služby, kterým ministerstvo práce a sociálních věcí letos nesmyslně pokrátilo dotace. O dalších 120 milionů korun bylo nutné navýšit další odvětví. Peníze jsme použili například na nákup sanitek. Zbytek financí ponecháváme jako rezervu pro mimořádná vydání," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Celkový objem rozpočtu za loňský rok se všemi příspěvky od státu, které pak kraj přerozdělil, dosáhl zhruba 9,3 miliardy korun.
Na systém odpouštění zdravotnických poplatků kraj vyčlenil 50 milionů korun z rezervy rozpočtu na rok 2009. Vzhledem k dílčím úpravám zákonu o poplatcích u lékaře, které nedávno prošly Poslaneckou sněmovnou, ale z této částky zaplatí méně, než se předpokládalo. "Ve hře je také stále úplné zrušení zdravotnických poplatků, které kraje chtějí ve sněmovně prosadit," dodal hejtman Franc.
Rozpočet kraje je i přes přebytky z roku 2008 napjatý. Neutěšená situace panuje zejména v oblasti zdravotnictví. Minulé vedení prezentovalo krajský zdravotnický holding jako společnost s mírně ziskovým hospodařením, ve skutečnosti má však tato akciová společnost finanční problémy. Oblastní nemocnice Náchod je ve zhruba stomilionové ztrátě, rychnovská nemocnice ve dvacetimilionové.
Problémy může způsobit i postoj ministerstva práce a sociálních věcí, které krajům pokrátilo dotace na financování sociálních služeb. Kraj chce poskytnout na překlenutí nejhoršího období ústavům sociální péče a domovům důchodců 50 milionů korun. Pokud ministerstvo finance nenavýší a nepošle je včas, hrozí přesto sociálním zařízením v kraji, že nebudou mít včas na úhrady faktur a platů pro své zaměstnance.
Mimo jiné i současné ekonomické krizi chce kraj čelit půlmiliardovým úvěrem. "Z tohoto úvěru je určeno 200 milionů na investiční akce kraje, zbylých 300 milionů na kofinancování a předfinancování projektů z Evropské unie," uvedl náměstek hejtmana Josef Táborský. Zejména dotace z evropských fondů by mohly přinést další stovky milionů korun na oživení ekonomiky v regionu.

Spustit audio