Kraj je na mexickou chřipku připravený, nebezpečí nyní nehrozí

22. září 2010

Královéhradecký kraj je připravený na případnou nákazu "mexickou" chřipkou, která již v současné době zasáhla 20 zemí světa včetně některých států EU. České republice se zatím vyhýbá. Královéhradecký kraj má k dispozici pandemický plán, který by zajistil v první fázi dostatek antivirotik především pro pracovníky zdravotnictví a bezpečnostních složek v regionu. Krajské radní odborníci seznámili s vývojem opatření proti novému viru chřipky ve světě i v ČR. "Odborníci z oblasti zdravotnictví nás ujistili, že v současné době výrazné nebezpečí obyvatelům České republiky bezprostředně nehrozí. V případě, že by přeci jen epidemie takzvané mexické chřipky vypukla, náš region je připravený jí čelit podle vypracovaného pandemického plánu," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Krajská hygienická stanice vypracovala pandemický plán, který obyvatelům regionu zajistí dostatek informací. Dále počítá s tím, že by v první fázi Královéhradecký kraj nárokoval z centrální distribuce 190.000 dávek antivirotik, která by v případě epidemie zajistila další chod důležitých oblastí kraje. K dispozici by byly pro nejohroženější skupiny obyvatel, jako je například personál nemocnic a dalších zdravotnických zařízení nebo policii a hasiče. V Královéhradeckém kraji se také již začala pravidelně scházet krajská epidemiologická komise. Krajští odborníci jsou ve stálém kontaktu s ministerstvem zdravotnictví a aktuální vývoj situace kolem "mexické" chřipky sledují. Informace pak kraj dále předává zdravotnickým zařízením
"Nový virus chřipky, který se do světa rozšířil z Mexika, není možné podceňovat. Nikdo zatím v současné době neví, jak se může dále situace vyvíjet. Není například ani vyloučeno, že virus zanikne stejně tak, jak vzniknul. Česká republika i Královéhradecký kraj jsou nicméně připraveni čelit výskytu této choroby," informoval radní děkan královéhradecké lékařské fakulty Univerzity obrany Roman Prymula, který je současně prezidentem České vakcionologické společnosti a zastupuje Českou republiku ve výkonném výboru Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí ve Stockholmu.
Podle Prymuly má Česká republika v současné době k dispozici dva miliony dávek Tamiflu a jeden milion dávek Relenzy - přípravků, které pomáhají "mexickou" chřipku léčit. Stát tak má pokryto těmito dávkami zhruba 30 procent populace. Tyto léky nemá smysl brát preventivně, ale až při propuknutí samotného onemocnění. Česká republika rovněž vyjednává o případné dodávce vakcíny proti této chorobě pro celou populaci.
Virus takzvané prasečí chřipky je podle lékařů schopen vyvolat celosvětovou pandemii. Světová zdravotnická organizace uvedla, že už dvacet zemí světa zaznamenalo téměř 1000 potvrzených případu tohoto onemocnění. Počet úmrtí v Mexiku, odkud se nákaza rozšířila, se zvýšil na 25 lidí. Česku se dosud nákaza A(H1N1) vyhýbá. Informace o novém viru chřipky je možné získat na webu ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz, internetových stránkách krajské hygienické stanice www.khshk.cz nebo na adrese www.ecdc.europa.eu.

Spustit audio