Kraj dá na ekologické a zemědělské projekty devět milionů

22. září 2010

Na grantové programy v oblasti životního prostředí a zemědělství letos kraj poskytne stejně jako v loňském roce devět milionů korun. Finance budou moci žadatelé využít například na projekty ekologického nakládání s komunálními odpady, protipovodňová opatření či využití biomasy jako obnovitelného zdroje energie. O návrhu grantových programů pro letošní rok rozhodli krajští radní, záměr ještě projedná na svém lednovém zasedání zastupitelstvo. "O grantové programy v oblasti životního prostředí a zemědělství je velký zájem. Bohužel tak nemůžeme uspokojit všechny žadatele, ale obvykle asi jen 40 procent akceptovatelných žádostí," řekl krajský radní Jan Tippner, který má na starosti resort životního prostředí a zemědělství.

V letošním roce se budou moci žadatelé ucházet o finance v sedmi programech: nakládání s komunálními odpady, biologicky rozložitelnými odpady a čistírenskými kaly; protipovodňová ochrana, ochrana přírody a krajiny; využití biomasy jako obnovitelného zdroje energie; rozvoj středisek ekologické/environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty; environmentální a ekologická výchova, vzdělávání a osvěta dětí, mládeže, pedagogických pracovníků a veřejnosti a činnost subjektů v oblasti praktické péče o přírodní prostředí, zdroje, produkty.
Proti loňskému roku byl zrušen pouze program zaměřený na monitoring a řešení starých ekologických zátěží. "Finanční možnosti programu totiž umožňovaly obcím realizovat jen dílčí a dočasná řešení. Jako účelnější a efektivnější v tomto případě bude využít možnosti evropského Operačního programu Životní prostředí, který podporuje komplexní řešení - nezbytné průzkumy, analýzy i sanační zásahy," uvedl Tippner.
Grantové programy vycházejí z priorit rozvoje regionu v oblasti životního prostředí. Z programů kraj poskytuje podporu, která se nekryje svým zaměřením a omezením s jinými národními nebo evropskými dotačními programy.

Spustit audio