Kraj dá letos na provoz cyklobusů 3,5 milionu korun

21. září 2010

Zhruba 3,5 milionu korun letos Královéhradecký kraj poskytne na podporu oblíbených linek cyklobusů. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Dotaci obdrží autobusové linky, které milovníkům cyklistiky nabízí přepravu i s koly v Orlických horách, Krkonoších, Kladském pomezí i Českém ráji. "Královéhradecký kraj patří mezi nejnavštěvovanější regiony naší země a cykloturisté tvoří velkou skupinu návštěvníků kraje. Tyto zvláštní autobusové linky by měly turistům s koly zkrátit cestu do přitažlivých míst našeho kraje, která stojí za to poznávat ze sedla kola," uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Speciální linky cyklistům slouží v Krkonoších, Orlických horách, Kladském pomezí a v Českém ráji. Cyklisty vyvezou například z Hradce Králové na Pomezní boudy v Krkonoších či do Jestřebích hor. První cyklobusy se letos rozjely na začátku května.
Ročně najedou cyklobusy v Královéhradeckém kraji přes 140 tisíc kilometrů. Projekty, které pomohly zlepšit cestování turistů s koly, podpořil kraj za poslední tři roky zhruba 26 miliony korun. Na provoz cyklobusů pak přispěl kraj za předchozí dva roky prostřednictvím grantů přes 5 milionů korun.

Spustit audio