Kraj dá 750 tisíc na přehlídku talentovaných středoškoláků

22. září 2010

Královéhradecký kraj poskytne 750 tisíc korun na pořádání Celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti. Na akci se v polovině června ve Dvoře Králové nad Labem představí více než tři stovky talentovaných středoškoláků z celé republiky. Odborníci budou posuzovat jejich práce v osmnácti soutěžních vědních oborech. O přidělení finanční podpory rozhodli krajští zastupitelé. "Soutěžní přehlídku prací středoškoláků bude pořádat Střední škola informatiky a služeb Dvůr Králové nad Labem. Jde o prestižní akci, která bude reprezentovat celý Královéhradecký kraj. Vítězové celostátní přehlídky se následně zúčastní i řady podobných mezinárodních klání," uvedl královéhradecký krajský radní Jiří Nosek, který je odpovědný za oblast školství.

Na přehlídce Středoškolské odborné činnosti soutěží talentovaní středoškoláci v řešení odborných problémů. Soutěžící musí své práce či vyhotovené učební pomůcky před porotou obhájit. Studenti soutěží například v matematice, fyzice, chemii, ale i historii či filozofii.
V minulém ročníku se na předních místech například umístila práce o zpracování signálu srdečních zvuků, sledování základních druhů oblaků či o zvýšeném krevním tlaku u lidí a experimentálních zvířat. Úspěch zaznamenali i studenti z Královéhradeckého kraje. První místo v oboru zemědělství tehdy získala Pavlína Vobořilová ze Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové za práci, která se věnovala vnitřním parazitům psů a koček jako potencionálním původcům onemocnění u člověka. Druhé místo v oblasti ochrany životního prostředí obsadil Ondřej Sitař z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové za výzkum, který se týkal rozborů kvality vody a monitorování vodních ploch. Zatím největší úspěch zaznamenal student hradeckého Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína Michael Mikát, který se svou vítěznou prací dobyl druhé místo v klání European Union Contest for Young Scientists, které se konalo loni v Dánsku.
Soutěž vyhlašuje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, garantem je Národní institut dětí a mládeže. Středoškolská odborná činnost je v Česku nejrozsáhlejší soutěží samostatných odborných prací studentů všech typů středních škol. Soutěžní práce posuzují odborníci ze středních a vysokých škol a vědeckých institucí. Již XXXI. Celostátní přehlídka Středoškolské odborné činnosti se ve Dvoře Králové uskuteční ve dnech 10. až 14. června. Více informací je možné najít na internetových stránkách www.soc.cz

Spustit audio