Kraj chce za dálničního zmocněnce exhejtmana Tomana

21. září 2010

Vládním zmocněncem pro dostavbu dálnice D11 by se měl stát bývalý hejtman Pardubického kraje Ivo Toman. Ten dnes působí v roli vládního zmocněnce pro stavbu rychlostní komunikace R35. Tomana do této funkce navrhla krajská komise pro výstavbu dálnice D11, kterou v polovině června ustavila Rada Královéhradeckého kraje. Členy krajské dálniční komise jsou krajský radní pro dopravu Josef Ješina, předseda dopravního výboru krajského zastupitelstva Vlastimil Dlab, starosta Trutnova Ivan Adamec, starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil a právě kandidát na vládního zmocněnce pro D11 Ivo Toman.

"Ustavení zmocněnce pro výstavbu dálnice a prostřednictvím něj také obnovení kontrolních dnů jsou další, konkrétní kroky, kterými budeme dále tlačit na pokračování této stavby. O dálnici D11 jsem osobně jednal s českým premiérem i ministrem dopravy. Chtěl bych v co nejbližší možné době sjednat také společnou schůzku s ministrem dopravy ve věci dotažení dálnice k Hradci," řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc, který se schůzky dálniční komise zúčastnil.
Ivo Toman návrh Královéhradeckého kraje přijal. "Tuto kandidaturu Královéhradeckého kraje vítám a považuji ji za důvěru vedení kraje. S činností vládního zmocněnce v těchto záležitostech mám zkušenosti z přípravy rychlostní silnice R 35. Obě stavby spolu souvisí, nicméně specifičnost D11 pro Královéhradecký kraj si uvědomuji. Myslím, že obě dopravní tepny jsou společným cílem obyvatel východních Čech a problémy související s jejich výstavbou nás velice spojují," uvedl Ivo Toman.
Pokud vláda jmenuje Tomana zmocněncem pro D11, měl by na podzim svolat kontrolní den této dopravní stavby. Ta se dnes potýká především s nedostatkem peněz a zdlouhavým získáváním pozemků. Proto chce kraj pomoci vzniku zákona, který usnadní získávání pozemků a zároveň se pokusit zapojit do výstavby dálnice soukromý sektor.
"V tomto směru by nemělo být Fórum D11, které nedávno proběhlo, jen osamělým výkřikem. Dál jednáme s centrálními orgány o výstavbě dálnice naším krajem a chceme, aby její výstavba byla celostátní prioritou, tak jak si zaslouží," dodal královéhradecký hejtman.

Spustit audio