Kraj bude příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem

22. září 2010

S vyrovnaným rozpočtem bude v příštím roce hospodařit Královéhradecký kraj. Objem finančních prostředků činí 3,224 miliardy korun, tedy o 141 milionů korun více než v letošním roce. Přibližně 40 procent z rozpočtu ukrojí odvětví dopravy. Dalších téměř půl miliardy korun tvoří výdaje, které směřují do Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje, především na oblast zdravotnictví, dopravy a sociálních věcí. Návrh rozpočtu na rok 2009 schválilo krajské zastupitelstvo. Podobně jako ve volebním roce 2004 došlo také letos ke schválení krajského rozpočtu na následující rok s předstihem. Zastupitelé krajskou ekonomiku na příští rok tímto krokem ochránili před vážnou hrozbou rizika rozpočtového provizoria, ve kterém by se mohla ocitnout, pokud by se po volbách nepodařilo po volbách včas sejít nové krajské zastupitelstvo a rozpočet schválit.

Rozpočet na příští rok nastavil základní rámec a formuloval pro příslušná odvětví možná rizika. Noví zastupitelé však mají připravený prostor do rozpočtu podle svého politického rozhodnutí zasáhnout a upravit jej. V běžných letech byl rozpočet kraje na následující roky schvalován v prosinci.
Odvětví dopravy, které každoročně spolkne nejvíce finančních prostředků, v sobě zahrnuje i dopravní obslužnost. Ta v roce 2009 dosáhne objemu téměř 571 milionů korun.
Do Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje v příštím roce půjde 490,4 milionu korun. Z toho bude 200 milionů korun směřovat do oblasti zdravotnictví, 115 milionů korun do dopravy a 98 milionů korun do resortu sociálních věcí
Příspěvkovým organizacím kraj v roce 2009 na provoz poskytne 661,7 milionu korun. Téměř 50 procent z této částky obdrží odvětví školství. Odvody z investičních fondů příspěvkových organizací vykazují v porovnání s letošním rozpočtem snížení o 33 tisíc na 78,2 milionu korun. Ke změnám došlo zejména v odvětví kultury, kde se již uvažuje s novým objektem Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, a u odvětví sociálních věcí, kde naopak dojde ke změně poskytování služeb u šesti domovů důchodců, které kraj převede na obce. Kraj převodem domovů pro seniory značně ušetřil, náklady na vědeckou knihovnu, které ročně činí zhruba 50 milionů korun, ale opět výdaje navýšily.
Neinvestiční dotace akciovým společnostem kraje budou v příštím roce činit 132,2 milionu korun. Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem dostane 45 milionů korun a 87,2 milionu korun bude směřovat do zdravotnictví. Na grantové a dílčí programy a samostatné projekty bude vyčleněno 84 milionů korun. O jejich rozdělení ale bude rozhodovat již nové krajské zastupitelstvo. Program obnovy venkova může počítat s částkou 45 milionů korun, na projekty spolufinancované z fondů EU se počítá s rezervou 101 milionů korun.

Spustit audio