Kouzlo depozitáře opočenského zámku. Otevíráme skříňku, která sloužila dámám v 19. století

12. duben 2020 09:18

Návštěvníci do hradů a zámků kvůli vládním opatřením proti nákaze koronaviru nechodí a tak mají pracovníci čas na práci, ke které se v tomto období běžně nedostávají. Za chvíli s nimi díky tomu nahlédneme do zámeckého depozitáře v Opočně.

Pracovníci opočenského zámku se v těchto dnech věnují bádání v rozsáhlém depozitáři. Ten se nachází v několika místnostech druhého zámeckého patra. K této práci se na začátku turistické sezony běžně nedostávají, teď ale kvůli absenci návštěvníků mají čas na úklid a podrobné prozkoumání historických předmětů.

Čtěte také

A my se teď společně zastavíme nad prvním z nich, který sloužil urozeným dámám v 19. století.

S Milanem Junkem, správcem depozitářů, jsme vstoupili do jednoho prostoru, kde se právě nacházejí všechny předměty. A jdeme za jedním konkrétním.

„Přesně tak. Návštěvníci nechodí, tak jsme se rozhodli na našem facebooku udělat takový seriál, kde budeme představovat předměty, které turisté znát nemohou, protože jsou uloženy mimo prohlídkové trasy. Tohle je první z nich a vzbudil docela značný zájem."

Perletí pokrytá a malbami zdobená skříňka, ve které je uloženo vše, co dáma 19. století potřebovala ke kratochvilnému konání

Jak bychom popsali, co to vlastně máme před sebou. Stojíme u stolu, na kterém je krabička, taková zdobená bedýnka, na níž jsou obrázky. A hlavní je ovšem obsah.

„Je to skříňka pro dámu první poloviny 19. století, kde měla majitelka uloženy soupravy pro různé kratochvilné konání, pokud to můžeme takto říct. Zkrátka obsahuje vše, co žena potřebovala."

Čtěte také

„Krabička je vyložená perletí a samozřejmě jsou tam i kovové aplikace. A co je na ní podstatné, že je po celém obvodu zdobena drobnými malbami. Velice detailními miniaturami. Ty vytvořil Balthasar Wigand, velmi vyhledávaný vídeňský malíř, specialita právě pro takové miniaturní malby."

Když se podíváme dovnitř, tak v jedné z kazet jsou vidět různé bavlnky, nitě, nůžtičky i náprstek.

„Ano, je to opravdu multifunkční skříňka. Když otevřeme další kazetu, tak ve víku se nachází zrcadlo. Ovšem to se dá oddělat a za ním je takový diář. Jsou to kapsičky, které jsou nadepsány názvy jednotlivých dnů v týdnu. A do těchto kapsiček si mohla dáma ukládat lístky s různými poznámkami."

Dny v týdnu ovšem nejsou nadepsány češtinou

„Názvy jsou uvedeny latinsky, skříňka je ovšem vídeňská. Podstatný je samozřejmě obsah. Jednotlivé soupravy jsou uloženy do pěti plat či pater. Jde tu i malířská souprava. Vidíme akvarelové barvy, uhly a kalíšky na rozmíchávání barev a na vodu," dodává Milan Junek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Opočenský zámek chystá velkou reinstalaci stávajících expozic. A návštěvníci právě i tento unikátní kousek budou mít možnost spatřit v roce 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související