Koupě vrchlabské nemocnice je pro kraj výhodnější

22. září 2010

Pokud má síť zdravotnických zařízení, která zajišťuje dostupnou zdravotní péči v Královéhradeckém kraji, počítat s nemocnicí ve Vrchlabí, měl by kraj tuto soukromou nemocnici odkoupit. Vyplývá to z výsledku šetření vyjednávacího týmu, který možnosti stabilního zajištění zdravotní péče na Vrchlabsku prověřuje. Podle něj je odkoupení vrchlabské nemocnice pro kraj výhodnější než její pronájem. Zda dá kraj skutečně koupi vrchlabské nemocnice zelenou, musí rozhodnout krajští zastupitelé. Ti se mají seznámit se záměrem odkoupit toto zdravotnické zařízení 22. ledna. Areál vrchlabské nemocnice využívá také krajská záchranná služba, která zajišťuje zdravotní péči v centrální části Krkonoš. Vyjednávací tým, který se využitím nemocnice a zajištěním zdravotní péče na Vrchlabsku zabýval, doporučil již dříve jako pro kraj výhodnější právě koupi tohoto zařízení. Vyjednávací tým bude s majiteli nemocnice a nemovitostí v jejím areálu jednat 12. ledna.

"Vyjednávací tým označil v této souvislosti variantu odkoupení nemocnice za nejlepší pro kraj, protože zajišťuje jistotu dostupnosti zdravotní péče pro jeho obyvatele či návštěvníky. Vyjednavači mají také za úkol jednat s městem Vrchlabí o bezúplatném převodu části jeho nemovitostí v areálu nemocnice na kraj, pokud by kraj tuto nemocnici získal," řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.
Soukromé nemocnici v současné době hrozí, že by mohla být koncem ledna uzavřena, pokud by kraj nepřijal závazné stanovisko, jak se k budoucnosti nemocnice staví. Krajští radní se shodli na tom, že tato možnost je pro kraj nepřijatelná.
Rozhodnutí o vrchlabské nemocnici rada kraje:
1. bere na vědomí informace z činnosti vyjednávacího týmu o budoucnosti nemocnice ve Vrchlabí
2. schvaluje záměr zachovat veřejně dostupnou zdravotní péči v nestátní nemocnici ve Vrchlabí
3. ukládá vyjednávacímu týmu vypracovat variantu - záměr odkoupení nemocnice ve Vrchlabí jako celku
4. jednat s městem Vrchlabí o bezúplatném převodu nemovitostí města, které se nacházejí v areálu nemocnice na kraj
5. ukládá předložit tento záměr 22. ledna zastupitelstvu kraje
6. žádá SZ výbor předložit stanovisko k tomuto záměru odkoupení nemocnice Za nemocnici ve Vrchlabí by neměl Královéhradecký kraj zaplatit více než 45 milionů korun. Vyplývá to z posudku odborného odhadce. Ten si nechat kraj zpracovat jako podklad pro jednání o jejím odkoupení. Pro kraj se nyní zpracovává ještě jeden odborný odhad, který tuto cenu buď potvrdí, nebo upraví. Podle prvotních zjištění však ani tento druhý posudek neposune cenu zařízení nahoru. Odhadnutá hodnota se týká ceny nemocničních nemovitostí i nemocnice jako podniku. "Odhad ceny se výrazně liší od požadavků majitele a vedení nemocnice, které přesahují stomilionovou hranici. Koupě této nemocnice nesmí v žádném případě poškodit ekonomiku kraje. Z odhadu ceny také vyplývá, že v průběhu příštích pěti let bude nutné do tohoto zdravotnického zařízení investovat zhruba 80 milionů korun," uvedl hejtman.

Spustit audio