Koupaliště se připravují na další nejistou sezónu. Nikdo neví, kdy a za jakých podmínek otevřou

29. duben 2021 09:15

Koupaliště po celém Královéhradeckém kraji v těchto dnech začínají s předsezónní přípravou. A to přesto, že jim nikdo nemůže slíbit, že nějaká sezóna vůbec bude. Hned na několik koupališť se vypravil zjišťovat situaci reportér Tomáš Lörincz.

Jak to tedy s přípravami na sezónu vypadá?

Čtěte také

Na většině míst je to stejné, práce buď už začaly, jako třeba v Lodíně nedaleko Nechanic, nebo se chystají.

Provozovatelé koupališť shodně říkají, že není možné čekat na jistotu, protože pak by se to už nestihlo. Opravy a čištění trvají týdny a třeba v Lodíně do nich investují zhruba milión korun. Rozhodně to není sázka na jistotu, jde naopak i přes lepšící se koronavirové statistiky pořád o určité riziko.

Co všechno se teď tedy na koupalištích dělá?

Čtěte také

Například v Lodíně bazén už vypustili a v těchto dnech ho ručně čistí - každou dlaždičku je potřeba otřít, případně vyčistit tlakem vody, k tomu se čistí i dno bazénu, na kterém zbyla trocha vody - přesně tolik, aby se dalo v holinkách po dně chodit a košťaty čistit i dno.

Mimochodem, třeba právě v Lodíně je na dně spousta písku ze Sahary, který se do Evropy dostal vloni s jižním větrem. Pokud jde o techniku jako jsou třeba čerpadla, ta už je opravená a připravená - na věci, které jsou takříkajíc pod střechou v zázemí, je čas v zimě.

Může stávající nejistota způsobit třeba i personální problémy?

Může. Třeba ředitel areálu v Lodíně Martin Korbel uvedl, že má sice předběžně dostatek zájemců o letní brigádu, ale pokud se s nimi nebude včas schopen domluvit na termínu nástupu a podmínkách, tak je možné, že si dotyční mezitím najdou práci jinde - na poslední chvíli se řadě z nich čekat nechce.

Čtěte také

A dalším problémem mohou být plavčíci, kterých musí být na každém koupališti určitý počet podle kapacity areálu. Každý plavčík totiž musí mít certifikát, platný dva roky - a střediska, která certifikát vydávají, jsou už rok zavřená.

Dá se předpokládat, že se školy otevřou, ale poptávka bude tak velká, že nemusí všechno stihnout. Plavčík bez platného certifikátu pracovat nesmí, takže i tohle může provoz některých areálů komplikovat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související