Kotlety s bakoňskou omáčkou. Ta se připravuje z hub a smetany a nesmí v ní chybět sladká paprika

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část. A bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany, jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika.

Ingredience
  • 4 vepřové kotlety
  • 2 cibule
  • 200 g slaniny
  • 300 g žampiónů
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • řepkový olej
  • mletá sladká paprika
  • hladká mouka
  • hladkolistá petržel
  • sůl
  • Příloha: rýže

Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

Postup:
Kotlety zlehka nařízněte po krajích, potřete olejem a zprudka je v hrnci opečte z obou stran, aby se maso zatáhlo. Osolte a dejte stranou.
Slanin u pokrájejte na kostičky a vsypte do hrnce a chvíli restujte, pak přidejte na kostičky pokrájenou cibuli a ještě chvíli restujte.
Žampiony očistěte a nakrájejte na větší kousky. Přidejte do hrnce, osolte, poduste zhruba 5 minut, až houby mírně změknou, promíchejte s mletou paprikou a po 1 minutě vraťte do hrnce maso. Podlijte vývarem, přiklopte pokličkou a vařte na středním stupni zhruba 30-40 minut doměkka.
Ve smetaně rozmíchejte mouku - nebo kukuřičný škrob, vlijte ji k masu, promíchejte a 5 minut povařte. Podávejte s dušenou rýží a posypané nadrobno nasekanou petrželkou.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB
    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.