Kotlety s bakoňskou omáčkou. Ta se připravuje z hub a smetany a nesmí v ní chybět sladká paprika
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část. A bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany, jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika.
- 4 vepřové kotlety
- 2 cibule
- 200 g slaniny
- 300 g žampiónů
- 250 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- řepkový olej
- mletá sladká paprika
- hladká mouka
- hladkolistá petržel
- sůl
- Příloha: rýže
Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
Postup:
Kotlety zlehka nařízněte po krajích, potřete olejem a zprudka je v hrnci opečte z obou stran, aby se maso zatáhlo. Osolte a dejte stranou.
Slanin u pokrájejte na kostičky a vsypte do hrnce a chvíli restujte, pak přidejte na kostičky pokrájenou cibuli a ještě chvíli restujte.
Žampiony očistěte a nakrájejte na větší kousky. Přidejte do hrnce, osolte, poduste zhruba 5 minut, až houby mírně změknou, promíchejte s mletou paprikou a po 1 minutě vraťte do hrnce maso. Podlijte vývarem, přiklopte pokličkou a vařte na středním stupni zhruba 30-40 minut doměkka.
Ve smetaně rozmíchejte mouku - nebo kukuřičný škrob, vlijte ji k masu, promíchejte a 5 minut povařte. Podávejte s dušenou rýží a posypané nadrobno nasekanou petrželkou.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.