Kotlety pečené na kysaném zelí, kousek Itálie v jednom kornoutku a hradecká MHD. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Pokud holdujete české kuchyni, tak si na vepřových kotletách pečených na kysaném zelí určitě pochutnáte.

Čtěte také

V našem seriálu Srdce kraje představujeme firmu Giroma Gelato z Borohrádku na Rychnovsku. Zmrzlinu vyrábí už přes 10 let. Aktuálně ve dvou: Dana Gromannová a Vladimír Udržal.

O první zmrzlině jsou sice zmínky z Číny, ale zmrzlinovou velmocí se postupem času stala Itálie. V Borohrádku se snaží držet kvalitu a tradici, i když je to zmrzlina vyráběná v Čechách, a možná i právě proto zvolili italský název. Taky ale proto, že firma spolupracuje s gastronomickými provozy, dodává do restaurací, šéfkuchaři mají zkušenosti ze zahraničí nebo jsou sami cizinci, tak aby byl název pro ně dobře vyslovitelný a zapamatovatelný.

Čtěte také

Už za necelý měsíc by se měli cestující v hradeckých trolejbusech a autobusech odbavovat pomocí nového systému. Jaké jsou jeho výhody i to, zda se systém osvědčil v testovacím provozu, na to jsme se zeptali ředitele dopravního podniku Zdeňka Abrahama.

Dopravní podnik Hradce Králové testuje nový odbavovací systém v hromadné dopravě. Nahradit by měl ten stávající 18 let starý. Dopravní podnik za něj zaplatí 25 milionů korun. Plně funkční by měl být za necelý měsíc - konkrétně 3. dubna. Nově půjde v autobusech a trolejbusech například platit dalšími kartami regionální veřejné dopravy.

autor: baj
Spustit audio

Související