Kotě Ra a outdoorová hra o „renesančním“ muži, který přivedl do Hradce Králové moderní architekturu

2. únor 2021

Knihovnice Markéta Dubnová nám představí projekt zaměřený na architekta Jana Kotěru. Městská knihovna Hradec Králové se totiž po roce věnovaném spisovatelce Boženě Němcové rozhodla letos přiblížit právě osobnost architekta, který zanechal v krajském městě velkou stopu.

Proč Jan Kotěra?
Jan Kotěra je rozhodně slovutný architekt, který do našeho městu přinesl modernu a mnoho nového. Vzhledem k tomu, že byl také učitelem Josefa Gočára, tak si myslím, že má opravdu velké zásluhy o moderní podobu našeho města.

Markéta Dubnová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když se řekne Jan Kotěra, tak se Východočechům asi jako první vybaví budova Muzea východních Čech, někdo si vzpomene i na Okresní dům. Vy jste toho asi při přípravě hry nastudovala víc.
Je to tak. Popravdě v Hradci Králové je jen pět budov, které má Jan Kotěra na svědomí, ale jsou to budovy každopádně zajímavé a jsou všechny soustředěné vlastně tady kolem budovy rozhlasu. Kromě Okresního domu také Obecní dům, to je dům, ve kterém sídlila chvíli i naše knihovna, Palmová zahrada, která má takovou zajímavost, že v ní bylo první hradecké kino, a potom Pražský most, na kterém jsou známé kiosky. Takže to jsou všechny stavby, kterými se Jan Kotěra zapsal do dějin Hradce Králové. Ale myslím si, že jsou natolik významné, že opravdu stojí za to.

Děti teď musí sedět u počítače i "ve škole". Je fajn, když se dostanou ven, do terénu. Proto děláme městské, outdoorové hry.
Markéta Dubnová, Knihovna města Hradec Králové

Co vám osobně přijde nejzajímavější na Janu Kotěrovi?
Jan Kotěra se mi líbí jako taková rozporuplná osobnost. Protože když jsem se začala zajímat o jeho život a dílo tak, ze všech stránek starých knížek se na mě dívá podobenka velice vážného, seriózního muže. A když si přečtete vzpomínky jeho přátel, tak on byl velkorysý, všestranný, opravdu novátorská duše. A to se mi hrozně líbilo, protože my jsme v našich projektech měli postavy, které mu byly hodně podobné. Měli jsme Leonarda da Vinciho, Boženu Němcovou, Karla IV., vše vpravdě renesanční postavy. A myslím si, že tohle se hodí i na Jana Kotěru.

Čtěte také

Letos si navíc připomínáme kulaté výročí, jubileum.
Ano, 150 let od jeho narození. Narodil se 18. prosince 1871 v Brně.

Chcete tedy tuto osobnost připomenout a dostat co nejvíc informací mezi čtenáře. Ovšem kontakt je teď bohužel minimální.
Je minimální, ale právě Jan Kotěra nám nahrál k tomu, že jsme se dostali trošičku ven z knihoven. Už v loňském roce jsme udělali některé akce, které byly online, ale pro děti, které jsou teď nucené sedět u počítače i ve škole, si myslím, že je lepší, když se dostanou ven, do terénu. Proto děláme městské, outdoorové hry. Děti se musí ven, podívat se na ty domy, a architektura tomu nahrává. I proto je pro nás Jan Kotěra letošní volbou.

Jak dlouho jste hru připravovali?
Upřímně, stále ji připravujeme. Stále je hra v progresu, protože termín je nejlepší inspirace, ale začali jsme už na podzim.

Čtěte také

Museli jste plány měnit kvůli koronaviru?
Měnili jsme to. Samotná hra o Kotěrovi začíná až od března a začne tím, že budeme mít na webu ke stažení pracovní listy. Část jich bude ke zpracování doma, část v terénu. A udělali jsme k tomu takový prequel a tím je naše hra Bubáci a baráky, která začíná v únoru.

Věříte, že se podaří vzbudit zájem o hru stejně jako například v případě Boženy Němcové? Bylo by skvělé, kdyby možná Česká televize natočila minisérii také o Janu Kotěrovi.
Doufáme. To by bylo dobré, protože televizní minisérie o Boženě Němcové, ať byla jakákoliv, určitě vzbudila mnohé diskuze.

Interéry podle návrhu Jana Kotěry, ředitelna

Hra má takový hravý název Koť Éra. To jste vymyslela vy?
Ne, to byl můj mladý kolega Teodor Falta, který pracuje v hlavní knihovně. A máme ještě další takovou lahůdku. Průvodcem této hry na pracovních listech, které budou v komiksové podobě, abychom to trošku odlehčili, bude opelichané městské kotě, které se jmenuje kotě Ra. To je kotě, které bydlí na všech hradeckých popelnicích a výborně se vyzná v každém koutku Hradce.

Čtěte také

Jak dlouhá vlastně byla éra Jana Kotěry v Hradci Králové?
Moc dlouhá nebyla, protože Jan Kotěra se dožil pouhých 51 let. Takže začala v letech 1902-3, kdy postavil Okresní dům, a skončila v roce 1923, kdy se podle jeho plánů postavil dům Obecní. Ale to už bylo rok po jeho smrti.

Pojďme k detailům hry Koť Éra, která má ambice prohloubit naše vědomosti o architektu Janu Kotěrovi.
Momentálně se spíš bavíme o Bubácích a barácích, což je takový prequel naší velké celoroční hry, která startuje a bude kolem hradeckých knihoven během celého února. Když se chcete stát účastníky této hry, tak stačí vzít papír a tužku a stáhnout si z webu knihovny hrací plán s mapkou. Na každé kartě, kterou byste náhodně mohli potkat na svých procházkách Hradcem, je QR kód, takže se stačí i pomocí tohoto QR kódu dostat na stránky knihovny, kde už ke stažení najdete jednotlivé mapky a nápovědy.

Průčelí budovy muzea s kašnou a sochami

Musím být vaším registrovaným čtenářem nebo se může zúčastnit kdokoliv?
Kdokoliv projde kolem.

Městská knihovna Hradec Králové má několik budov a poboček, hraje se tedy na všech místech?
Kromě těch úplně maličkých poboček, které nemají dětská oddělení, a teď také kromě Labské, protože tam se dětské oddělení během podzimu sloučilo s dospělým. Jinak na sedmi místech po Hradci.

Kotěrův návrh budovy muzea v Hradci Králové

Jsou to křížovky nebo pověsti, co tam konkrétně najdeme?
Najdete tam šifry, většinou vypsanou pověst nebo příběhy různých domů, proto jsou to Bubáci a baráky. A k tomu šifry nebo křížovky. Když vše vyluštíte, tak pošlete do knihovny e-mailem vaši odpověď a potom se k vám dostanou nějaké další informace.

Máme výhodu, že jsme velký tým dětských knihovníků. Takže tím pádem získáváme různorodé nápady, zkrátka víc hlav víc ví.
Markéta Dubnová, Knihovna města Hradec Králové

Čerpali jste z historických pramenů? Přiznám se totiž, že žádnou pověst o Janu Kotěrovi neznám.
Upřímně, ani žádná neexistuje. Ale vzhledem k tomu, že v dalším levelu hry Koť Éra bude určitě úkol, aby si děti zkusily vymyslet strašidlo, které by mohlo bydlet v blízkosti jejich bydliště, tak taková představa ducha Jana Kotěry, který obchází cimbuří kiosku na Pražském mostě, by byla určitě zajímavá. Ale jinak jsme čerpali z knihy pověstí, máme to podloženo literárně. A co se týče konkrétně Kotěry, tak v hradecké knihovně máme například knihu Jan Kotěra v Hradci Králové, která je velmi krásná. A jsou tam i velké obrazové publikace, takže si myslím, že rozhodně čtenář, kterého Kotěra zaujme, si přijde na své.

Čtěte také

Hradecká městská knihovna byla nejednou oceněna jako knihovna roku. Máte i Knihovnice roku, stále vymýšlíte nové věci. Práce vás musí hodně bavit.
Baví a máme velkou výhodu, že jsme docela velký tým dětských knihovníků. Takže tím pádem získáváme velkou různorodost nápadů, zkrátka víc hlav víc ví.

Kromě projektu o Janu Kotěrovi plánujete ještě něco dalšího pro letošní rok?
Optimisticky doufáme, že vyjde některá z našich obvyklých přespávacích akcí, to znamená Noc s Andersenem či Noc v Bradavicích. Máme adventní přespávání, halloweenské přespávání, kolegyně z ústřední knihovny chystají na léto určitě opět příměstský tábor. Připravují se projektové dny, některé jsou zaměřené i na Jana Kotěru. Bude se dělat žárovková slavnost, která se odráží od žároviček, které Jan Kotěra instaloval na Pražském mostě. Chystá se slavnost otevření muzea, kterou jsme posunuli z prosince na teplejší zářijové dny do Malšovic na zahradu. A chystají se akce, jako je třeba Pohádkou pro déšť, což je klasická akce na Moravském Předměstí, kdy je na sídlišti spousta pohádkových postav, se kterými mohou malé děti soutěžit.

Markéta Dubnová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká Markéta Dubnová z Městské knihovny Hradec Králové. Děkuji, že jste nabídla posluchačům volnočasové aktivity. Věřme, že se vše podaří zrealizovat, že se k vám děti i dospělí brzy dostanou. Ať se daří, na shledanou.
Děkuji vám.

Spustit audio

Související