Kostel v Neratově v Orlických horách bude mít už brzy opravenu svoji unikátní skleněnou střechu

29. říjen 2022 08:08

Oprava unikátní skleněné střechy kostela v Neratově v Orlických horách se blíží ke konci. Kvůli stavebním nedokonalostem jí totiž do kostela zatékalo. Dělníci tak museli zpevnit krovy a kovové konstrukce. Teď ve výšce pětadvacet metrů s pomocí jeřábu instalují na střechu nové skleněné desky. Vydal se tam za nimi i reportér Jakub Vik.

Vystoupali jsme jeřábem s Jaroslavem Prchalem, šéfmontérem prací na kostele v Neratově. Teď visíme několik metrů přímo nad unikátní skleněnou střechou. Při natahování se s mikrofonem otáčím a připadám si jak kostelní korouhvička.

Čtěte také

Jaká část ze skel je už vyměněna? A co ještě za práce zbývají? „Jsme zhruba v polovině. Čeká nás teď hlavní polygon, kde jsou skla o váze asi 650 kilogramů. Musíme to napojit s malými stříškami, což je největší problém. Protože tady v těch úžlabinách se musíme na milimetr sejít.“

Kolik hodin denně pracovníci na střeše kostela stráví? „Pracujeme devět hodin denně a přímo na střeše jsme sedm až osm hodin.

Jak moc by práci zkomplikovalo například zhoršené počasí? „Teď je naštěstí počasí příznivé. V minulosti jsme ztratili deset až dvanáct dnů, protože září a část října bylo hodně deštivo.

Čtěte také

S farářem Josefem Suchárem se jdeme podívat také dovnitř do kostela. Nad námi je už kompletně hotovo. „Ano, zde je už hotovo, jen se musí ještě sundat lešení.

V průběhu prací, kdy byla střecha odkryta, do kostela i zateklo. Způsobilo to nějaké škody? „Je tu samý kámen, takže zatím je to jen navlhlé a mokré. Uvidíme, jestli s tím náhodou něco neprovede mráz, který se už přibližuje. Ale doufáme, že nikoliv.

Veškeré práce na skleněné střeše kostela v Neratově v Orlických horách na Rychnovsku by měli mít dělníci hotové do konce listopadu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související