Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Nové Pace čeká poslední, nejnáročnější úsek renovace maleb

28. červenec 2019 10:39

Restaurátoři dokončují renovace maleb v novopackém barokním klášterním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Mají ale před sebou nejnáročnější úsek. A to opravu maleb přímo nad varhany, které jsou poměrně vysoko. 

Řemeslníci opravují v Nové Pace unikátní klášterní schodiště z roku 1735. Je v havarijním stavu

Řemeslníci opravují unikátní klášterní schodiště v Nové Pace

Klášterní schodiště v Nové Pace je uzavřené. Důvodem je jeho celková oprava. Stav unikátního růžencového schodiště, které vybudovali Pauláni v roce 1735 jako přístupovou cestu ke klášternímu kostelu, byl už velmi špatný a dokonce hrozilo zřícení některých jeho části. Práce jsou rozdělené do čtyř etap, letos má být dokončena první.

Práce restaurátorů je nejen namáhavá, ale také nebezpečná. Balancují ve výšce přibližně 20 metrů nad zemí a neustále musí dávat pozor, kam šlápnou.

„Na tom lešení je to náročné, zejména v tomto barokním prostoru. Lešení se musí vyhýbat oltářům, zdi jsou různě zalomené," říká akademický malíř Pavel Padevět.

Budou se renovovat fresky kolem varhan.
„Představu máme, ale musí dorazit lešenáři a nějak tu naši představu realizovat. A tam to bude opravdu složité, protože se budou muset vyhnout oněm varhanám a okolo je několik andělů. Navíc je na tom kůru dřevěná podlaha, takže tam mohou nastat i nějaké statické problémy."

Restaurátoři dokončují renovace maleb v novopackém barokním klášterním chrámu Nanebevzetí Panny Marie

Práci sleduje každý den farář Pavel Kalita. I on má z poslední části opravy maleb trochu obavy:
„Nebude to jednoduché. Protože se tam musí postavit lešení kolem varhan a to je složitější. Dá to víc práce."

Kostel dál funguje s jistým omezením

Bohoslužby se v klášterním chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Nové Pace konají každou neděli. Renovace maleb ale představuje jisté omezení pro návštěvníky.

Takzvané Zbořeniště, prostor nad Masarykovým náměstím v Nové Pace, se mění v klidovou zónu

Zbořeniště v Nové Pace se mění v klidovou odpočinkovou zónu

Prostor nad novopackým Masarykovým náměstím, takzvané Zbořeniště, se do konce května promění v odpočinkovou zónu. Co tam vznikne? Jak bude toto místo vypadat? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

„Provoz návštěv nebo prohlídek kostela je omezenější kvůli lešení. Ustal takový ten turistický ruch, ale potom se to zase vrátí do normálního provozu," vysvětluje Pavel Kalita.

Při čištění maleb se objevily rozsáhlé přemalby na fresce i na dekorační výmalbě. A pod nimi množství starých sádrových tmelů, které často překrývaly originální malbu. Sádrové tmely museli restaurátoři odstranit skalpelem. Přemalby byly naštěstí provedeny temperou, takže šly umýt.

Umělci mají práce v novopackém kostele dokončit v příštím roce.

Spustit audio

Související