Koronavirus v Česku sílí. Některé památky v kraji se tak rozhodly zrušit své plánované vánoční akce

6. listopad 2021 08:04

V Česku nadále stoupají počty lidí nakažených koronavirem. Epidemie zrychluje i u nás v Královéhradeckém kraji. Některé zámky tak musely přistoupit na zrušení svých vánočních akcí. Podrobnosti zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Například na zámku v Novém Městě nad Metují se kvůli aktuální nepříznivé situaci musela zrušit tradiční vánoční výstava, která by se za normálních okolností konala ve vnitřních prostorách.

Zároveň došlo také kvůli koronaviru ke zrušení všech plánovaných akcí do konce tohoto roku na zámku v Ratibořicích. Důvody vysvětluje mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová.
„Neustále denně vyhodnocujeme, jestli jsme v našich památkových objektech schopni dodržet aktuální opatření proti šíření koronaviru. A třeba právě zámek v Ratibořicích je z hlediska návštěvníků, když to řeknu lidově, tak maličký, že bychom tam nebyli schopni zajistit povinné rozestupy. A proto tam adventní akce už v tuto chvíli rušíme."

Jak to vypadá s dalšími adventními akcemi na zámcích v kraji?

Například na Hrádku u Nechanic, Hospitalu Kuks nebo zámku v Náchodě to zatím vypadá tak, že by se připravené akce mohly uskutečnit. Nicméně záleží na aktuální epidemické situaci.

Čtěte také

Pokud to opatření nedovolí, tak je Národní památkový ústav připraven společně s kastelány akce na těchto objektech zrušit. To také potvrzuje Lucie Bidlasová.
„Protože si samozřejmě nemůžeme dovolit a ani si nechceme vzít na svědomí to, že bychom nějakým způsobem ohrozili naše návštěvníky a také zaměstnance."

Lucie Bidlasová taká doporučuje, aby zájemci sledovali webové stránky všech památkových objektů, kde se dozví všechny aktuální informace.

Města také připravují vánoční trhy. Jak to zatím vypadá s nimi?

Například v Hradci Králové zatím počítají s tím, že trhy na Velkém náměstí v termínu od 10. do 22. prosince budou.

Čtěte také

Nicméně také se všechno odvíjí od epidemické situace a pokud to aktuální stav nedovolí, tak se tomu město přizpůsobí.

Stejně tak to mají i v Jičíně, v Trutnově nebo v Rychnově nad Kněžnou. Ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě aktuálně plánují jednodenní trh. S tím, že v Náchodě by byl 11. listopadu, ve Dvoře Králové nad Labem pak společně s rozsvícením vánoční stromu 26. listopadu.

Jestli se ale akce opravdu uskuteční nebo ne, to bohužel města v tuto chvíli ještě nevědí. A budou stejně jako všichni ostatní reagovat na aktuální situaci kolem koronaviru.

Spustit audio

Související