Koronavirová pandemie mění i veřejná zasedání zastupitelstva. Třeba v České Skalici na Náchodsku

21. duben 2020 10:53

V České Skalici na Náchodsku se poprvé v letošním roce sešli zastupitelé na veřejném zasedání. Zastupitelstvo bylo původně naplánované na březen, následně ho vedení radnice kvůli opatřením spojeným s koronavirovou pandemií dvakrát odkládalo. Na politiky i hosty teď čekaly nestandardní podmínky. 

Dějištěm veřejného zasedání zastupitelstva je tradičně jídelna místní základní školy, všechno ostatní je ale jiné. Opatření odpovídají současnému stavu.
„Prosila bych vás, abyste vstupovali do sálu jednotlivě."

Čtěte také

Do sálu se dostanou jen zastupitelé a vybraní zaměstnanci města. Teplotu jim nikdo neměří, nevyplňují ani žádné prohlášení o svém zdravotním stavu, hygienickým opatřením se ale nevyhnou.
„Já vás poprosím o rukavice a tady máte k dispozici vlastní tužku."

Jinak vypadá i zasedací pořádek. Zatímco jindy sedí zastupitelé vedle sebe, podobně jako školní děti v lavicích, tentokrát jsou od sebe dva metry.

V České Skalici na Náchodsku se poprvé v letošním roce sešli zastupitelé na veřejném zasedání

„Každý ze zastupitelů má svůj vlastní stolek, stejně jako každý z vedení města. Všichni musí mít samozřejmě roušku i rukavice," popisuje podmínky vedoucí sociálně správního odboru Michaela Hlaviznová.

Čtěte také

Právě ona má na starosti vstup do jídelny, veřejnost žádá, aby zůstala na chodbě.
„Když budete chtít diskutovat, tak já vás samozřejmě pustím do sálu."

Zájemci mohou v předsálí sledovat zasedání pomocí videopřenosu na obrazovce počítače, připravených mají i několik židlí. Na dvoumetrové rozestupy dohlíží hlídka městské policie.
„Zatím jsou tady asi čtyři lidé z veřejnosti, ale ještě nezačalo zasedání. Tak vás poprosím, abyste na to dohlédli."

O chvíli později se dveře do sálu zavírají, s několikavteřinovým zpožděním se dění uvnitř přenáší i na zmiňovanou obrazovku.

Další zastupitelstvo bude za několik měsíců, jestli proběhne za stejných podmínek jako tohle, neví v tuhle chvíli vůbec nikdo.

Spustit audio

Související