Koronafokus: Odpovídáme, na co se nejčastěji ptáte

Proč někdo čeká na termín očkování jen pár dní a jiný i několik týdnů? Jak je to s koronavirem a teplým počasím? Jak dlouho účinkuje respirátor? A může nás před agresivní brazilskou mutací ochránit rozšíření britské varianty? Naši redaktoři každý den ve vysílání Dopoledního Radiožurnálu odpovídají na to, co vás nejvíc zajímá. Poslouchejte každý všední den vždy od 10:40.

Kdo má nárok na přednostní očkování kvůli chronickému onemocnění?

Česko v boji proti covidu - sledujete nový web nejen o očkování s příspěvky Matěje Skalického

Týká se to například lidí trpících cukrovkou, kteří mají alespoň jednu další vybranou nemoc, jako je plicní nebo srdeční choroba, obezita a další. Pak jsou to pacienti se závažným dlouhodobým onemocněním ledvin a jater, onkologičtí pacienti, lidé po transplantaci a ti, kteří na ni čekají.

Registrace je také otevřena pacientům trpícím závažným dlouhodobým onemocněním srdce nebo závažným chronickým neurologickým onemocněním a lidem s obezitou 2. stupně. Podrobný seznam všech skupin najdete na webové stránce ministerstva zdravotnictví věnované očkování nebo na Portálu pro pacienty a pacientské organizace.

Jste chronicky nemocní a chcete se registrovat k očkování?

Na adrese registrace.mzcr.cz zadejte své telefonní číslo, na které vám následně přijde PIN. Ten zadejte do systému, vyplňte potřebné údaje, vyberte očkovací místo a označte, že jste osobou s chronickým onemocněním. Následně vyplňte zmíněný speciální kód od lékaře a odešlete žádost. Později dostanete v SMS zprávě výzvu k rezervaci na webu rezervace.mzcr.cz.

Jak pomáhá zákaz cestování mezi okresy se zpomalením pandemie?

Data Atlasu mobility, na kterém se podílí i Technická univerzita v Ostravě, ukazují, že pohyb mezi okresy byl nižší už před zavedením tohoto opatření. Procento volnočasových aktivit kleslo v době jeho trvání skoro o polovinu. A přibližně o třetinu ubylo cest do práce, víc firem totiž přešlo na home office. Odborníci se ale shodují, že zpomalení epidemie závisí kromě omezení pohybu i na jiných opatřeních.

Co znamená negativní výsledek antigenního testu?

Znamená, že ve chvíli, kdy jste antigenní test podstupovali, tak jste pravděpodobně neměli v sobě koronavirus SARS-CoV-2 a nebyli jste infekční. Tyto rychlé screenovací testy ovšem odhalí koronavir až od určitého množství, nízkou dávku nezachytí.

Ale podobně jako u PCR testů výsledek platí jen pro ten daný okamžik. Už pár hodin poté se můžete nakazit koronavirem, aniž bychom o tom věděli, protože infekce se nemusí projevit žádnými příznaky. Výsledek testu výrazně ovlivňuje také technika odběru, ať už jde o hluboký stěr z nosohltanu, nebo jen pošimrání v nose.

Čtěte také

Bude nutné očkovat i děti?

Děti nepatří mezi rizikové skupiny, pokud jde o nákazu koronavirem, proto nebyl tlak na jejich rychlé zapojení do klinických testů. Přesto je bude postupně nutné naočkovat, abych se zamezilo cirkulaci viru v populaci - například školáky, protože jsou přenašeči a je tedy riziko, že by se na nich mohly selektovat nové varianty koronaviru.

Ohrožuje covid-19 průběh těhotenství a porodu?

V těhotenství jsou ženy obecně respiračními patogeny ohroženy víc než běžná populace – plíce těhotných žen totiž pracují intenzivněji než za normálních okolností. Nicméně podle dosavadních poznatků koronavirus pro těhotné ženy nepředstavuje zásadní riziko a ve většině případů je průběh onemocnění mírný, někdy dokonce bezpříznakový. Rizikovým faktorem v těhotenství ovšem může být vyšší věk, obezita nebo třeba cukrovka.

K přenosu z matky na dítě během těhotenství došlo zatím jen v ojedinělých případech. Z vědeckých studií také nevyplývá, že by nákaza matky negativně ovlivnila plod nebo novorozence. Pokud se dítě od matky nakazilo po porodu, průběh nemoci byl buď bezpříznakový, nebo jen velmi mírný. Dobrá zpráva navíc je, že podle některých výzkumů se většina dětí, u kterých matka nákazu covidem-19 prodělala, rodí s protilátkami. Přičemž čím delší je doba mezi infekcí a porodem, tím víc protilátek dítě má.

Proč někdo čeká na termín očkování jen pár dní a jiný i několik týdnů?

Přestože Centrální rezervační systém se tváří jednotně, zdání klame. Každý kraj má svůj systém distribuce vakcín i podle toho, jaké konkrétně má k dispozici. A zároveň každé očkovací místo má svou vlastní strategii, koho na očkování pozvat. Nejvyšší prioritou je sice věk, ale to může znamenat, že někde očkují jen sedmdesátníky a starší, jinde pro ně vyčlení třeba tři čtvrtiny dávek a zbytek dají dalším registrovaným skupinám.

Rozdíly jsou regionálně opravdu velké. Na stránce ockovani.opendatalab.cz si každý může najít konkrétní očkovací místo a podívat se, kolik lidí je před ním a jak rychle se tam očkuje. Jde o aplikaci, kterou vytvořili dva mladí nadšenci z ČVUT s využitím veřejně přístupných dat.

Pomůže se tedy přeregistrovat?
Když založíte novou registraci, automaticky se maže ta stará a vy se dostanete opět na konec fronty. I přesto to může znamenat dřívější termín očkování. Třeba když už nechcete čekat u praktického lékaře a zaregistrujete se do nějakého velkého očkovacího centra, které funguje od rána do večera.

Pomůže slunce a léto s epidemií?

Nejen tuzemští odborníci se většinou shodují v tom, že na jaře by mělo teoreticky šíření koronaviru zpomalit. Především proto, že koronavirus se lépe šíří v podmínkách, kdy se lidé schází spíše ve vnitřních prostorách.

Čtěte také

Virus SARS-CoV-2 také patří mezi takzvané respirační viry, kterým obecně škodí sluneční záření a sucho. Díky tomu pak třeba na površích nepřežívá tak dlouho, jako když je chladněji. Je ovšem otázkou, jak očekávaný trend zpomalení ovlivní nakažlivější mutace koronaviru. Teplo a sucho by ale obecně nemělo prospívat ani jim.

Odborníci očekávají, že na podzim čísla nakažených opět porostou, nicméně do stejné situace jako loni bychom se podle nich už dostat neměli, a to především díky postupnému očkování proti covidu.

Kdy by mohla Evropská léková agentura schválit vakcínu Sputnik V?

Žádost o registraci Sputniku V obdržela na začátku března. Očkovací látka by tak mohla být schválená během několika týdnů, pokud tedy nenastane nějaký zádrhel.

U vakcín proti koronaviru trvá v průměru tři měsíce, než jsou schválené. Zatím nejdéle trval schvalovací proces čtyři měsíce, a to u vakcíny od společnosti AstraZeneca. Za nejkratší dobu byla schválena vakcína společnosti Moderna, trvalo to jen měsíc a tří týdny.

Žáci se testují dvakrát týdně. Jaký je postup v případě pozitivního výsledku?

Pokud někomu vyjde pozitivní test v pondělí, mohou se ostatní dál učit. Pokud ale ve středu či čtvrtek, pak zbytek třídy musí okamžitě ze školy odejít. Vychází se z toho, že inkubační doba covidu-19 začíná po dvou dnech od kontaktu. Předpokládá se tedy, že děti se o víkendu nepotkaly a nestihly se vzájemně nakazit, přestože jednomu z nich vyjde v pondělí pozitivně antigenní test. Stačí tedy, když opustí školu sám.

Ve středu, případně ve čtvrtek je ale situace jiná – děti už spolu strávily nějaký čas ve třídě, takže pravděpodobnost nákazy je výrazně vyšší. A podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví musí všichni opustit školu minimálně do výsledku kontrolního PCR testu.

Co víme o brazilské mutaci koronaviru v Česku?

Brazilská varianta je infekčnější než původní virus a také může překonat imunitu lidí, kteří už covid prodělali. Způsobuje to série mutací. Vědci variantu rozpoznali poprvé loni u několika lidí, kteří přicestovali do Japonska z Brazílie, kde se šířila ve velkém. Dostala označení P.1. V současnosti výskyt evidují desítky států včetně Česka.

Čtěte také

Varianty viru mohou snižovat účinnost očkování, i u nich by ovšem měly chránit proti těžkému průběhu nemoci. Navíc novou generaci vakcín lze relativně rychle přizpůsobit novým mutacím. Dobrá zpráva také je, že ani brazilská, ani jihoafrická varianta není nakažlivější než britská, která v Česku převládla v posledních měsících.

Kdy vyměnit roušku, kdy nanoroušku a kdy respirátor?

U jednorázových chirurgických roušek je opravdu potřeba dodržet jednorázové použití, po přibližně dvouhodinovém nošení totiž přestávají být účinné. Obecně pak ve chvíli, kdy zvlhnou, takže záleží i na tom, jak moc člověk mluví, jak se zadýchá a podobně. Naopak nanoroušky zvlhnutím účinnost neztrácejí a je možné je používat opakovaně – klidně dvakrát, třikrát. Mezi dalším použitím se ale musí vydezinfikovat.

Respirátor je možné použít víckrát – v součtu by se ale určitě neměl nosit déle než osm hodin, v ideálním případě čtyři.

Jaký je rozdíl mezi karanténou a izolací?

V izolaci je člověk, u kterého už byla prokázaná nákaza PCR testem. V karanténě je člověk, u kterého je podezření na nákazu, byl tedy například v kontaktu s někým, kdo je covid-19 pozitivní. V obou případech musí dotyčný dodržet čtrnáct dnů bez kontaktu s okolím.

Do karantény ovšem nemusejí lidé, u kterých se koronavirus potvrdil v posledních třech měsících, nebo ti, kteří už byli očkováni oběma dávkami vakcíny, přičemž od podání druhé dávky uplynulo aspoň čtrnáct dnů.

Všechno, co potřebujete vědět nejen o očkování, se dozvíte také na našem webu Česko v boji proti covidu s Matějem Skalickým.

Česko v boji proti covidu - sledujete nový web nejen o očkování s příspěvky Matěje Skalického
autoři: Český rozhlas , and
Spustit audio