Koronafokus: Od kdy se počítá délka karantény a izolace? A jak se kontroluje, že je dodržujete?

16. duben 2021

V Česku je teď podle posledních údajů ministerstva práce a sociálních věcí zhruba 65 tisíc lidí kvůli koronaviru v karanténě nebo izolaci. Jejich dodržování kontrolují hygienici, kterým někdy asistují policisté. Jak se máme chovat, když se v karanténě nebo izolaci ocitneme? V seriálu Koronafokus to shrnuje vědecký reportér Ondřej Vaňura.

Jaký je rozdíl mezi karanténou a izolací? 

V izolaci je člověk, u kterého už byla prokázaná nákaza PCR testem.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Karanténa je pak u těch lidí, u kterých je podezření na nákazu, byli tedy například v kontaktu s covid-19 pozitivním člověkem.

Co se lhůt týče, v obou případech člověk musí aktuálně dodržet čtrnáct dnů v izolaci nebo karanténě.

Do karantény ovšem nemusejí lidé, u kterých se koronavirus potvrdil v posledních třech měsících. A také ti, kteří už byli očkováni oběma dávkami vakcíny a od podání druhé dávky uplynulo aspoň čtrnáct dnů.

Od kdy se lhůta pro izolaci a karanténu počítá?

V případě izolace je to od data pozitivního PCR testu, u karantény od data kontaktu s nakaženým člověkem.

Čtěte také

Pokud ale spolu lidé žijí v jedné domácnosti, pozitivní test má pouze jeden člověk, ostatní jsou tedy v karanténě, dvoutýdenní lhůta se jim ale počítá také od data pozitivního testu nakaženého člena domácnosti.

Jak to vypadá s ukončením: Pokud nemá člověk tři dny žádné příznaky onemocnění covid-19 a uplynulo čtrnáct dnů od pozitivního PCR testu, izolace končí.

Pokud je ale u člověka podezření, nebo už dokonce potvrzená nákaza jihoafrickou nebo brazilskou mutací, musí absolvovat znovu PCR test a ten musí mít negativní výsledek.

Jak bychom se v karanténě a izolaci měli chovat?

Základem je úplně omezit kontakt s dalšími lidmi. Cílem izolace i karantény je zamezit tomu, abychom nenakazili nikoho dalšího.

Čtěte také

Pokud jsem v izolaci – mám tedy potvrzené onemocnění covid-19 a nemám žádné problémy –, i tak je potřeba zůstat doma a co nejvíce se izolovat od ostatních členů domácnosti. V případě rodinných domů lze jít na zahradu za předpokladu, že nepotkám dalšího cizího člověka.

Jinak se pravidla izolace a karantény příliš neliší. Co se týče nákupu nebo třeba venčení psa, vždy bychom se měli snažit domluvit pomoc s příbuznými, sousedy nebo různými dobrovolnickými organizacemi. Někde v takých případech pomáhají i obecní a městské úřady.

Co je velmi důležité: při jakémkoliv zhoršení zdravotního stavu musíme kontaktovat svého lékaře, v závažnějších případech, například když se nám najednou začne hůře dýchat, tak volat přímo záchranku.

Jak je to s náhradou mzdy, když jsem v karanténě nebo izolaci?

Od 1. března do konce dubna v Česku platí takzvaná Izolačka. Lidé v karanténě a izolaci dostávají náhradu 60 procent redukovaného příjmu. K ní mají v prvních dvou týdnech ještě příspěvek až 370 korun na den.

Celkem nesmějí ale pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku.

Čtěte také

Peníze v prvních 14 dnech posílá zaměstnavatel. Výdaje na příspěvek si pak odečte ze sociálních odvodů.

A jak vypadají kontroly nařízených karantén a izolací?

Ty organizují v jednotlivých regionech krajští hygienici, kterým teď také pomáhají policisté. Přesné a souhrnné údaje eviduje ministerstvo zdravotnictví, to nicméně na naše dotazy nereagovalo.

Například ve Středočeském kraji hygienici ve spolupráci s policií udělali od minulého týdne přes 640 kontrol. Tamní hygienici mluví o tom, že kontroly jsou bezproblémové. Podle posledních údajů pouze v šesti případech zjistili, že lidé nejsou na místě, kde měli trávit izolaci nebo karanténu a teď po nich žádají vysvětlení.

Čtěte také

Například v Královéhradeckém kraji hygienici s policisty doposud absolvovali zhruba 100 takových kontrol, žádný prohřešek ale nezjistili.

Za nedodržení karantény hrozí v krajním případě až třímilionová pokuta, v případě porušení izolace se jedná o trestný čin šíření nakažlivé nemoci, za což hrozí až vězení.

Spustit audio

Související