Kontrola byla úspěšná, nikdo nebyl chycen

21. září 2010

Správa Krkonošského národního parku vykonala další ze seriálu kontrol zaměřených na porušování "borůvkového nařízení". Akce, která probíhala ve spolupráci s cizineckou policií, byla úspěšná. Nikdo nebyl chycen. "Strážci národního parku jsou v terénu každý den. Často od brzkého rána a někdy i pozdě do noci dohlížejí na dodržování zákonů a návštěvního řádu KRNAP," uvedl ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. "Nechceme sběrače borůvek honit po pasece, ale snažíme se, aby strážci byli venku ještě dříve, než sběrači přijdou, a odradili je tak od vstupu do zakázaných lokalit. Důležitá je prevence," komentoval Hřebačka výsledek kontrolní akce.

V letošní sezoně profesionální sběrači borůvek nepůsobí takové problémy jako v minulých letech. Důvodů je několik. Jedním je to, že se letos borůvky neurodily. Dalším může být strach lidí před možnou nákazou echinokokózou. Informace o tomto riziku přinesla začátkem letních prázdnin média. V neposlední řadě se projevuje účinek Správou KRNAP vydávaného nařízení (č. 7/2009), které omezuje přístup veřejnosti do některých lokalit Krkonošského národního parku a cílený dohled strážců národního parku. Letos je evidováno pouhých sedm případů, kdy lidé vstoupili do volného terénu se záměrem sbírat borůvky. Všichni však v okamžiku, kdy spatřili strážce Správy KRNAP, utekli. K nejčastějšímu porušování omezení vstupu dochází v blízkosti česko-polské hranice. Naopak místní obyvatelé pochopili snahu Správy KRNAP chránit nejcennější hřebenové partie a chodí sbírat borůvky na lokality v nižších partiích hor, kde je sběr možný.
Hlavním důvodem omezení vstupu do některých oblastí v Krkonošském národním parku a souvisejících kontrolních akcí strážců parku je snaha Správy KRNAP zamezit devastaci krkonošské přírody v souvislosti s masivním sběrem borůvek.

Spustit audio