Koňský svět, to je také spousta bezvadných lidí a nadšenců. Čím dál víc tomu propadám

6. červen 2018

Hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je ředitel Dostihového spolu Pardubice Martin Korba. A tak nás budou zajímat hlavně novinky letošní dostihové sezony v Pardubicích. 

Jaká byla cesta z Pardubic do Hradce? Respektive, kolik koňských sil jste na to použil?
Koňských sil mám, pokud se nepletu, něco málo přes 200. Je to malinko víc než běhá po závodišti. Nicméně dne se jelo velmi dobře.

Letošní dostihová sezona už začala. Je začátek června a vy začínáte vždy 8. května?
Ano, je to tradiční termín. V tento svátek zahajujeme sezonu dostihovým dnem, který byl letos velmi úspěšný. Já věřím, že jak to začalo, tak to bude pokračovat až do finále, do Velké pardubické.

Už je za vámi i první kvalifikace Velké pardubické, to bylo 26. května?
Ano, první kvalifikace už je také za námi. A dopadlo to velmi dobře. Účastnili se i favorité, loňský vítěz Time To Lose, ten je tedy kvalifikovaný už jako vítěz, vyloženě si to proběhl, aby se dostal postupně do formy. Jsme velmi spokojeni s počtem přihlášek na Velkou pardubickou, když se přihlásilo o 5 koní víc než loni, zahraniční koně, takže spokojenost.

Martin Korba ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak vypadá taková příprava na sezonu? Co všechno se musí udělat a zajistit? Určitě se musí pracovat a připravovat aréna a dráha.
Ano, většina mých známých si myslí, jak si odpočíváme na závodišti přes zimu. Pravda je, že se opravují skoky, připravuje se trávník, je tam spousta věcí, které se dělají v zázemí, na tribunách. A já samozřejmě se svým kolegy připravujeme smlouvy s partnery. Je toho opravdu poměrně dost.

Mě zajímá to závodiště. Nedělalo vám problémy letošní sucho? Protože když je suchá dráha, tak se koním špatně běhá, je to tvrdé jako beton.
Zdá se, že to začíná být opravdu velký problém, nejen u nás. My máme štěstí, že máme zavlažování dráhy. Nicméně úbytek spodní vody skutečně je a my to začínáme řešit na závodišti nějakým alternativním zdrojem. Sice máme 4 studny, které nám napájejí detenční nádrž, z které se zavlažuje dráha, ale opravdu začínáme pociťovat nedostatek vody.

Na pardubickém dostihovém závodišti je hodně živo

Co pro vás, pane Korbele, znamená být ředitelem pardubického Dostihového spolku? Ten letos slaví 25 let své existence. Vy jste ředitelem od roku 2016.
Byla to pro mě zpočátku velká výzva. Spadl jsem do prostředí, které jsem ne tak úplně znal, koňské prostředí je velmi specifické. Navíc se pohybuji v několika sférách, čili v dostihovém sportu, pak ve sportech jako je všestrannost, spřežení, drezůra, parkury. Je to skutečně velmi zajímavá skupina a chvilku mi trvalo, než jsem se v tom zorientoval.

Ale člověka to asi pohltí, ne? Vše, co se točí kolem koní, ta atmosféra asi člověka dostane, ne? Na celý život.
Musím říct, že neustále tomu čím dál víc propadám. Člověk poznává v každém oboru dobré lidi. A v tom koňském světě poznávám velmi dobré lidi. I ve světě našich partnerů jsou velcí nadšenci, kteří podporují dostihový sport a pardubické závodiště. Takže super.

Na pardubickém dostihovém závodišti je hodně živo

Když jste se v tom roce 2016 postavil do čela Dostihového spolku, jaké byly plány a jak se je daří plnit?
Bez těch vizí by to nešlo. Cíle člověk musí mít v každé práci, aby to někam směřovalo. Já musím říct, že hlavní cíl byl co nejvíc otevřít závodiště všem skupinám a návštěvníkům, spoluobčanům z regionu. A rozšířit to na dojezdovou vzdálenost tak, aby přišli na to, že dostihové závodiště žije nejen dostihy, ale mnoha dalšími akcemi, které pořádáme. Takový můj velký sen byl, uspořádat nějaký extrémní závod, který by opravdu na to závodiště patřil. A to se loni povedlo, když se běžel nultý ročník Taxis Gladiator Race, který byl velmi vydařený. Mám z toho obrovskou radost, že se to povedlo. A letos bude další ročník.

Tady musíme ale říct, že tam neběží koně, ale lidé.
Ano, tam běží lidi. Těch běžeckých závodů pro lidi je v Pardubicích opravdu dost. Nicméně toto je jedinečné v tom, že tam se vlastní silou překonává Taxisův příkop. Opravdu ten závodník musí přeskočit Taxisův příkop.

Na pardubickém dostihovém závodišti je hodně živo

Vy jste si to vyzkoušel?
Já jsem si to vyzkoušel dokonce v přímém přenosu České televize v ranním vysílání, měl jsem z toho trošku obavy, nicméně podařilo se.

Čtěte takéDostihový spolek Pardubice

Počkejte, přeskočit Taxisův příkop, jak to člověk udělá?
Je to velmi zajímavé v tom, že to není úplně jako koně, to bych se asi pohyboval v jiném sportu. Ale je tam taková náběhová rampa, která končí pro muže před živým plotem. Člověk se musí rozeběhnout, přeskočit ten živý plot a skočit do toho příkopu, kde jsou samozřejmě žíněnky, aby se závodník nezranil.

To se bude kdy? Tento extrémní závod?
Máme to plánované na 23. a 24. listopadu. Takže to bude takový zajímavý podzim.

I. kvalifikace na 128. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou

Ale před tím tam budete mít i další nekoňské záležitosti, třeba závody chrtů.
To se po dlouhých letech vrací, to bylo super, už to máme za sebou, bylo to koncem dubna a bylo to velmi zajímavé. Pak bych si dovolil připomenout, je to festival Létofest, který bude letos dvoudenní. Loni si to pořadatel vyzkoušel, jak se mu to bude na závodišti líbit a vzájemná spolupráce se vyplatila. Bude tam spousta výborné muziky. Pak tam máme i Frenfest, to je taková oslava Ameriky a všeho, co s tím souvisí. Auta, motorky, rodeo, je tam spousta věcí.

Celý rok se bude u vás něco zajímavého dít, kromě těch hlavních koňských závodů.
Jinak to opravdu nejde. Navíc by byla škoda, aby takový prostor v Pardubicích zůstal nevyužitý. Možná prozradím trošku dopředu, ale snad se nám podaří naplnit i zimní sezonu prosinec až únor veřejným bruslením, což by bylo super. Pracuje se na tom. A v průběhu roku bychom rádi ukázali, že areál je přístupný všem občanům, kteří se chtějí projít, zaběhat si v parku, je to skutečně otevřené veřejnosti. Každý, kdo chce, tak může přijít s kočárkem, se psem a projít se po dráze Velké pardubické. Kdykoliv.

Slyšel jsem, že možná na podzim pojede i Josef Váňa? Prý si nechal ve svých 65 letech zase vystavit licenci. A to by mohlo, pane řediteli, ledacos naznačovat, ne?
S panou Váňou se známe osobně, vídáme se, teď naposledy to bylo při první kvalifikaci, kdy jsme měli takovou akci pro vítěze Velké pardubické. Já bych mu to strašně přál. Vím, jaké má trable zdravotní a vím, že to překonává. Doma jezdí, pracuje s koňmi, nicméně ten závod je opravdu extrémně fyzicky náročný. Já bych mu přál, aby se stihl připravit. Byl by to jeho 29. start.

To je neuvěřitelné.
Je to neuvěřitelné opravdu. Já říkám, džokejové, to je jiný živočišný druh. Jsou neuvěřitelní.

Martin Korba ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Velká pardubická se letos pojede 14. října.
Ano, 14. října. Máme zatím předběžně přislíbenou účast zahraničních koní z Francie, z Irska a Slovenska. Já věřím, že se to ještě při dohláškách rozšíří minimálně o 1-2 francouzské koně. Určitě se bude na co dívat a moc se na to těším. Bude to zase určitě velký svátek.

Přejeme vám, aby se nejen tento hlavní svátek, ale celá letošní sezona na závodišti vydařila. Děkujeme řediteli Dostihového spolku Pardubice Martinu Korbovi za návštěvu.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související