Končí platnost některých starších vzorů bankovek. Od 1. července s nimi lidé v obchodech nezaplatí

30. červen 2022 11:03

30. června 2022 končí platnost bankovek vydaných mezi lety 1995 a 1999. Lidé by si proto měli zkontrolovat, jestli je nemají ve svých peněženkách. Starší vzory bankovek je nutné vyměnit.

Čtěte také

K poslednímu červnu končí platnost bankovek v hodnotě od 100 do 2000 korun. Pokud lidé u sebe mají obnos peněz s datem vydání 1995 až 99, měli by si hotovost vyměnit za novou. Od 1. července 2022 nebudou obchodníci staré vzory bankovek přijímat.

Česká národní banka je stahuje kvůli hlavně kvůli lepší kontrole nad padělky. „Starší vzory bankovek se od těch novějších v detailech liší, a někdo by se mohl pokusit udat padělek, s historkou, že se jedná o starší vzor bankovky. S jediným platným vzorem bude jistota a jednotnost bankovek mnohem větší,“ upřesnila mluvčí centrální banky Petra Vodstrčilová. Výjimku tvoří pětitisícovka, která v oběhu dál zůstává, a lidé s ní běžně můžou platit.

V oběhu kolují desítky milionů kusů těchto starých vzorů bankovek. Nejvíc je mezi lidmi stovek a dvoustovek. Centrální banka předpokládá, že hotovost zůstává i mezi zahraničními turisty, kteří si bankovky nechávají jako suvenýr.

Kde je možné vyměnit staré vzory bankovek

Lidé se nemusí bát, že by o peníze přišli, bankovky je možné vyměnit po neomezenou dobu u centrální banky, na sedmi regionálních pracovištích. Během následujících dvou let navíc můžou lidé bankovky přinést i do libovolné banky, která poskytuje pokladní služby pro klienty.

Stejně tak se dají bankovky se starším vydáním směnit u takzvaných vkladomatů. „Veškeré bankovky v nominálních hodnotách 100 až 2000 korun, které byly dány do oběhu v 90. letech, mohou naši klienti bez problémů až do června 2024 vracet zdarma nejen na našich pobočkách, ale zejména ve více než 400 našich vkladomatů,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Stejný postup zvolila například i Komerční banka. „Bankomaty budou po 1. červenci 2022 přijímat i starší vzory českých bankovek. Současně budou vkladomaty nastaveny tak, aby staré vzory bankovek klientům již nevydávaly,“ popsal její mluvčí Pavel Zúbek. Klienti tak vloží neplatnou bankovku do vkladomatu a na účet se jim připíše daný obnos vrácené bankovky. Služba je bezplatná.

Rozdíly mezi staršími a novějšími vzory bankovek jsou vidět; platidla se od sebe liší v detailech a počtu ochranných prvků. Nejjednodušším poznávacím znakem je stříbřitý proužek, který bankovku protíná od shora dolů. U vyřazovaných vzorů, které už nebudou platit, je proužek tenčí a při naklopení bankovky nemění barvu. U nových bankovek je viditelné logo České národní banky a vyznačená nominální hodnota mění barvu.

autoři: Zuzana Švejdová , Johana Tománková
Spustit audio

Související