Koncertní zpracování muzikálů Elefantazie & Petr Pan a Oceán naděje. Pestrobarevný hudební zážitek

17. říjen 2022

Muzikály Elefantazie & Petr Pan a Oceán naděje mohou vidět diváci v sále Filharmonie v Hradci Králové. Půjde o koncertní provedení muzikálů Městských divadel pražských, dramatika a režiséra Davida Drábka a hudebního skladatele Darka Krále. A Filharmonii Hradec Králové bude řídit, tedy dirigovat, Martin Sedláček.

Co diváky tedy v Hradci Králové čeká, na co se mohou těšit?
Martin Sedláček: Čekají nás dva muzikály, ale jejich koncertní verze. To, co mají diváci možnost vidět v Praze v Městských divadlech pražských, tedy Elefantazii a Petra Pana, tak jsme se rozhodli převést do koncertní podoby. Společně s Darkem jsme připravili úplně nové aranže a vše zazní s plným orchestrem, ovšem trošičku jinak, než jak jsou diváci zvyklí.

Představme ony muzikály.
Darek Král: Elefantazie je muzikál, kde je hlavní postavou Joseph Merrick, což byl, lidé to budou znát, takzvaný Sloní muž, a kolem něj se muzikál točí. Hradecké publikum zná Davida Drábka, takže to je jakoby v jeho intencích. A Petr Pan a Oceán naděje je Davidova verze Petra Pana. Je to takový rodinný muzikál.

Pro Davida Drábka je těžké skládat. My se známe 30 let, takže mu nemůžu přinést, co už slyšel. Pro něj musím dělat nové věci.
Darek Král, hudební skladatel

Jaké bylo skládat hudbu pro tyto dva muzikály? A jak dlouho, vy jste dvorní skladatel Davida Drábka, Darku?
Darek Král: Já využívám toho, že on špatně slyší. Jemu se ty moje věci strašně líbí. Elefantazii jsem skládal v podstatě, už jsem sice měl něco přednachystáno, asi půl roku. A Petra Pana také tak nějak, dejme tomu pár měsíců. Teď ale vážně, pro Davida je těžké skládat z jednoho prostého důvodu, protože my se známe 30 let, tak já mu nemůžu přinést, co už slyšel. Takže pro něj musím dělat nové věci. Bylo to náročné, ale muzikál dokonce vyšel u Supraphonu na cédéčku, takže jsme strašně rádi, že se to uzavřelo do takového kruhu a máme muzikál, který se teď nabízí v Jižní Koreji. Tedy doufáme, že ta jízda bude pokračovat dál.

Čtěte také

Jak vy jste se dali dohromady?
Darek Král: Na škole, na fakultě Teorie divadla a teorie filmu. David se neúspěšně dostal na medicínu, což je dobře, a šel na češtinu - dějepis. Jenže pak byla Sametová revoluce a on za mnou přestoupil na obor k teorii divadla, filmu a literatury. Já jsem tam byl sám s osmi ženami a když přišel David Drábek, tak jsme byli už dva kluci a samozřejmě, kdo by se měl kamarádit, když dva chlapi. A tam to začalo.

Kolik muzikálů jste už spolu udělali?
Darek Král: Martin to bude přesně vědět. My jsme v Hradci udělali první muzikál, Ještěry, a teď je to Elefantazie a Petr Pan. Ovšem Petr Pan je poloviční muzikál. Tam je jen šest písniček, je to spíše taková rodinná komedie, plnohodnotným muzikálem je Elefantazie.

Čtěte také

Musíme také připomenout, že v muzikálech jako sólisté Městských divadel pražských vystupuje mimo jiné Tomáš Klus. A spolupracoval s vámi také Xindl X.
Darek Král: Tomáš Klus hraje v Elefantazii doktora, který se ujme Josepha Merricka. A Xindl X nám dělal veškeré texty pro Petra Pana. Takže s námi bude hostovat. A já chci ještě říct, že David Drábek bude celým večerem provázet, takže o nic nepřijdete. Já budu sedět za pianem a budu doufat, že se to bude lidem líbit. Děkujeme Filharmonii Hradec Králové, že přišla s touto nabídkou, věřím, že to bude dobrý a vtipný. A že diváci nepřijdou o to, co David do té hry dal, i když tam ten děj nebude.

Je nádherné, když si něco vymyslíte, napíšete si to do not a pak to slyšíte. A ono to zní ještě líp, než jste si přáli.
Martin Sedláček, dirigent

Martine, ty budeš dirigovat. Viděl jsi ty muzikály?
Martin Sedláček: Viděl jsem je, já už i s Darkem spolupracoval na tom, že jsem mu dělal instrumentace. Protože v Elefantazii máme smyčcový orchestr plus do toho jsou samply, které napsal a připravoval Honza Muchow. A Petra Pana jsme dělali už přímo orchestraci. Bylo to v době covidu, kdy byli všichni rádi, že se může dělat něco nového, takže se nám podařilo sehnat skvělý orchestr na natáčení. A Teď jsme využili plný potenciál hradecké filharmonie. Měli jsme v pátek první zkoušku, za chvíli nám začíná druhá zkouška. A musím říct, že nemám vůbec strach, protože to zní nádherně. Opravdu je hradecká filharmonie, takže to bude velký hudební zážitek. A protože tam bude Darek i David Drábek, tak to bude i hodně vtipné.

Čtěte také

Jaký je to pocit, vůbec stát před filharmonií?
Martin Sedláček: Je to skvělý pocit. Já jsem už dirigoval i tu nahrávku a v příštím životě bych chtěl být dirigentem orchestru, protože to je vážně úžasný pocit. Hlavně je nádherné, když si něco vymyslíte, napíšete si to a pak to slyšíte. A ono to zní ještě líp, než jste si přáli.

Darku, pracujete s Davidem Drábkem teď společně na něčem dalším?
Darek Král: Chceme nachystat další muzikál, ale to se ještě uvidí, kde. Máme téma a nevím, jestli to bude ve Stavovském divadle, nebo jestli to bude v Divadle ABC. Tedy ještě nevíme, ale není to teď ještě úplně aktuální.

Darek Král, hudební skladatel, a Martin Sedláček, dirigent, společné koncertní zpracování muzikálů Elefantazie & Petr Pan a Oceán naděje.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související