Komunitní zahrada Střelák v Hradci Králové se zrodila z party nadšenců a setkávání funguje skvěle

31. květen 2023 08:17

Komunitní zahrada Střelák se zelená a roste do své druhé sezóny. Samozřejmě za pomoci dobrovolníků i přihlášených zahradníků. Co letos zasili a zasadili? A zúročili už zkušenosti z loňské sezony a sklizně? O plánech na letošní "vegetační období" nám přišel povědět Hynek Kaplan. Nejde totiž jen o setí a sklízení, ale především o sousedské setkávání.

Jak tohle sousedské zahradničení v parku vedle Kulturního domu Střelnice vlastně funguje? Kdo chce pěstovat salát, musí být někde organizován?

Jsme spolek SOUHRA (zkratka pro Sousedský Hradec) a Komise místní samosprávy Pražské Předměstí - sever - koordinátoři Komunitní zahrady Střelák! Organizátorem je každý z členů a dobrovolníků, protože zahrada by měla být především naše. Nápady, zlepšováky a jakákoliv iniciativa jsou více než vítány.

Naším hlavním záměrem je nejen sázet zeleninu, ale i tvořit kolem zahrady komunitu. Na zahradě tak nejen pěstujeme, ale také se scházíme a pořádáme různé kulturní a vzdělávací akce.

Motyčku a sazenice či semínka si přinese každý vlastní?

Čtěte také

Spravujeme rozdělení záhonů, v kůlně máme schované nářadí, v kubíkovce vodu na zalívání, Každý zahradník přispěje na záhon a sežene si vlastní sazeničky. Pečovat by měl i o celou zahradu. Jednou až dvakrát za měsíc se bude konat brigáda, na které posekáme trávu, opravíme rozbité, natřeme setřené a třeba si upečeme buřta nebo tofu.

Jakou pěstitelskou filosofii vyznáváte?

Ekologicky! Naší snahou je se úplně vyhnout veškeré chemii a vše pěstovat přírodně a zdravě. Areál je otevřený od 6:00 do 22:00 hodin široké veřejnosti.

Zahrada je přístupná veřejnosti za dodržení následujících pravidel:

Je zakázáno přemísťovat či jinak manipulovat se záhony a jejich obsahem
Vodní nádrž slouží výhradě k zavlažování rostlin
Obdivovat krásu zahrady je možno výhradně očima
Je žádoucí zaregistrovat se pro odběr novinek na našem webu
Užít si parný den ve stínu na lavičce a rozjímat nad smyslem života, doporučeno

V Komunitní zahradě Střelák v Hradci Králové je letos zasazená celá řádka fajn setkání, přednášek a květinových koncertů. Například ve čtvrtek 8. června 2023 v 18:00 začne přednáška Kláry Duškové na téma: Zastavěná území a jejich vliv na krajinu.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související