Kolem České Kamenice se můžete projít po vyhlídkovém okruhu. Nejvyšším místem je vrchol Jehla

19. listopad 2022

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Ale když si vyberete dobrý vyhlídkový bod, ani nebudete koně potřebovat. My jsme na Děčínsku v Ústeckém kraji našli trasu, která nabízí krásných vyhlídek hned několik. Vede z České Kamenice na místní nejvyšší vrch Jehla a zase zpátky.

V každém případě se ale doporučuje začít výlet v Městském informačním centru na náměstí Míru v České Kamenici, kde dostanete řadu užitečných informací a odkud také Jehlu rovnou uvidíte.

Pak už můžete vyrazit po žluté turistické značce. Prvním zastavením je dřevěná miniaturní vesnička Mlýnky-Brand. Na lesním potůčku se tam nacházejí malá mlýnská kola. Českokameničtí ji na podzim roku 2021 obnovili podle dobových fotografií z 19. století. A kdo by už potřeboval odpočinek a svačinu, může využít altánek, rovněž zbudovaný podle dobových fotografií.

Dalším zastavením je skalní útvar Žába, kdysi také vyhlídkové místo. Dnes už je ovšem výhled zakrytý vzrostlými stromy. Ale nemusíte být zklamaní, o pár kroků dál je vyhlídka Ponorka s nově upraveným přístupem. A ještě o kus dál pak vyhlídka další s názvem Tell-Platte. Šipky vás navedou k dalšímu obnovenému altánu a skalní kapličce. Tady se vyplatí zastavit a od kapličky vlevo se vydat vyšlapanou cestičkou k poutnímu místu Bratrské oltáře. Ve skalních výklencích jsou umístěny kopie původních obrazů z Křížové cesty.

Vyhlídka Jehla

Potom je ale potřeba se vrátit ke dřevěné šipce, která ukazuje směr na vyhlídku Jehla. Z té se před vámi rozprostře pohled na městečko Česká Kamenice, na Lužické hory i České středohoří a Labské pískovce. A až se dostatečně pokocháte, můžete po modré turistické značce sejít zpátky do města a ještě cestou obdivovat výstavné secesní vily.

Vyhlídkový okruh Brand v délce čtyři a půl kilometru je samozřejmě možné absolvovat i opačným směrem. Nejdřív po modré turistické značce na Jehlu, a po žluté pak zpátky do města. Zvládnou ho i menší děti, ale pro kočárky terén vhodný není.

Spustit audio