Kolektivní jednání ve Škodě Auto zřejmě dospějí k otázce mezd

9. prosinec 2002

MLADÁ BOLESLAV - 9. prosince - Odboráři i zástupci vedení Škody Auto připustili, že se při úterním pátém kole kolektivního vyjednávání zřejmě poprvé dostanou k otázce mezd. Jednání tak dospějí do citlivé fáze, v níž mají obě strany odlišné požadavky.

"Já si myslím, že by se první fáze těchto jednání mohla zítra začít," řekl dnes mluvčí automobilky Jaroslav Černý. Firma přitom dosud žádné konkrétní návrhy nezveřejnila. Odboráři již několikrát deklarovali, že požadují zvýšení všech tarifů v průměru o 17 procent. Letos připravili pro vyjednávání se zástupci firmy řadu dalších požadavků ve mzdové oblasti, včetně různých příplatků. Požadují také zavedení nových složek bonusu, kdy by zaměstnanci měli například dostávat pevnou plošnou prémii vyplácenou za úspěšnost společnosti nebo za plnění celopodnikových ukazatelů.

Předseda představenstva Vratislav Kulhánek nedávno novinářům řekl, že tyto požadavky jsou pro firmu nepřijatelné. Při současné nepříznivé situaci na automobilových trzích je pro podnik výhodnější začít další rok s nynějšími mzdovými dohodami a případné úpravy mezd podřídit až vývoji v prvním pololetí. Vedení automobilky dává proto přednost prodloužení současné kolektivní smlouvy až do poloviny příštího roku. Jako kompenzaci za to, že zvýšení mezd nenastane od začátku roku, ale nejdříve od července, navrhuje firma každému zaměstnanci zaplatit navíc asi 2000 korun.

Mluvčí odborářů Jaromír Cvrček však dnes ČTK řekl, že s tímto návrhem odbory nesouhlasí. Nelíbí se jim ani požadavek firmy odpracovat v příštím roce přes 30 pracovních sobot při výrobě octavií. S těmi začala firma již v polovině letošního roku vzhledem k nečekaně úspěšnému prodeji tohoto služebně nejstaršího modelu. "Myslíme si, že naši zaměstnanci by měli dostat slušně zaplaceno i bez pracovních sobot," řekl dnes Cvrček ČTK.

Průměrná mzda ve Škodě činí podle nedávného prohlášení Kulhánka 20.500 korun. Ve čtyřech předchozích kolech obě strany jednaly především o novém návrhu roční pracovní doby, včetně návrhů odstávek výroby a plánované celozávodní dovolené. Jednalo se také o výdajích v sociální oblasti.

Spustit audio